"Yeni Türkiye Yeni Anayasa" Konferansı

"Yeni Türkiye Yeni Anayasa" Konferansı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:

YALOVA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP'nin 1950-1960 arasında hiçbir seçimi kazanamadığını, bunun üzerine yeni bir formül arayışı içine girdiğini belirterek, "Seçimi etkisizleştirecek bir formül üretmek lazım. İşte o formülün adı Türkiye'de anayasadır. 1961'den itibaren anayasa dediğimizde anlamamız gereken şey budur" dedi. 

Şentop, AK Parti Yalova İl Başkanlığı ve İl Gençlik Kolları tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" adlı konferansta yaptığı konuşmada, bugünkü devlet felsefesinin Cumhuriyetin kuruluş ideolojisi olmadığını söyledi.

Bu ideolojinin 27 Mayıs 1960 darbesini yapanlar tarafından değiştirildiğini aktaran Şentop, "Hatta o kadar ileriye gitmişlerdir ki 1961 Anayasası hazırlandığı zaman, başlığını 2. Cumhuriyet Anayasası olması önerilmiştir" diye konuştu.

Şentop, CHP'nin 1950-1960 arasında hiçbir seçimi kazanamadığını, bunun üzerine yeni bir formül arayışı içine girdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Seçimi etkisizleştirecek bir formül üretmek lazım. İşte o formülün adı Türkiye'de anayasadır. 1961'den itibaren anayasa dediğimizde anlamamız gereken şey budur. Seçimle iktidara gelemeyecek siyasi bir düşünceyi, seçimi kazanamasa da iktidara taşıyacak, seçimi kaybetse de iktidarda tutacak bir formül. Anayasa bunun adıdır. Anayasaya resmi bir ideoloji koyuyorsunuz, 2. Cumhuriyet projesidir. Atatürkçülük, Kemalizm filan değil. Atatürk'ün kendisi bir kere Kemalist, Atatürkçü değildir. Çünkü bunların hepsi 1982 Anayasası'nda koyulmuş şeylerdir. Mesela Atatürk milliyetçiliği. Mesela bunu anayasanın başlangıç kısmında öneriyorlar. Atatürk milliyetçiliği 11 Eylül 1980 tarihine kadar yok. Atatürk'ün kendisi Atatürk milliyetçisi değil. Sonradan çıkmış kavramlar. Hep bunlar darbe dönemlerinin ürünleri."

Atatürk'ün bu süreçte "maske" olarak kullanıldığını söyleyen Şentop, "Niye? Çünkü meşruiyet sağlamak için. 27 Mayıs darbesini yapanlar, el koydukları o ideolojiye 'Cemalizm' deselerdi, 'Gürselizm' veya 12 Eylül 1980'de 'Kenanizm', 'Evrenizm' deseydiniz her kesim eleştirebilirdi. Herkes üstüne giderdi, karşı çıkardı. Kemalizim ve Atatürkçülük dediğiniz zaman, haklı, haksız olsanız bile karşı çıkmakta biraz sıkıntı, sorun yaşanıyor. İnsanlar tedirgin oluyor, korkuyor. Darbeciler Atatürk'ün millet nezdindeki hüsnü kabulü, itibarını istismar etmek istemiş ve kendi getirdikleri ideolojiye 'Atatürkçülük' ismini vermiştir. Anayasadaki problem işte bu" ifadesini kullandı. 

Şentop, 27 Mayıs 1960 darbesiyle yeni bir "Cumhuriyet kuruluş" felsefesi getirildiğine işaret ederek, "Kendi milletine tepeden bakan, ciddiye almayan, önemsemeyen, kuşkuyla bakan, kontrol altında tutma ihtiyacı içerisinde kendini hisseden bir devlet anlayışı. Bu sebeple milletine güvenmeyen bu devlet anlayışının yeni siyasi sisteme yansıdığını görüyoruz" dedi.

- "Çakma CHP"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, bugünkü CHP'nin geçmişteki CHP ile ilgisi olmadığını savundu.

"Peki CHP nedir?" diye soran Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugünkü CHP, önceki CHP değildir, çakma CHP'dir. CHP genel başkan yardımcılarından birisi bana 'tarih bilmiyor' demiş. Benim alanım tarih. Kendisi lise tarihi okumuş, fazla tarih okumamış. 10 yıl boyunca tüm siyasi partiler kapatıldı. CHP de kapatıldı. Yani 12 Eylül 1980 senesi öncesi partileri kapalı kaldı. Eski isimle parti kurmak yasaktı. Kapatmak partiyi, öldürmek demek. Öldürmüş. Nasıl canlı ölürse gerçek kişi ölür, bir tüzel kişilik de kapatılınca ölür. Kanun çıkmış, kanunla kapatılmış. Ölüyü diriltmek mümkün müdür?"

Kaynak:Haber Kaynağı