"Yeni Türkiye, Yeni Anayasa" konferansı

"Yeni Türkiye, Yeni Anayasa" konferansı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:- "Türkiye'de 16 Nisan'da oylayacağımız değişiklik, 19. anayasa değişikliği. Yeterli mi? Eğer yeni bir anayasa yapamazsak korkarım ki yeterli değil. Başka değişikliler de gelebilir. Çünkü bizim bu metne girmesini arzu

YALOVA (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'de 16 Nisan'da oylayacağımız değişiklik, 19. anayasa değişikliği. Yeterli mi? Eğer yeni bir anayasa yapamazsak korkarım ki yeterli değil. Başka değişikliler de gelebilir. Çünkü bizim bu metne girmesini arzu ettiğimiz bazı maddeler vardı. MHP ile tam mutabakat sağlayamadık, MHP'nin arzu ettikleri vardı. Yine mutabakat olmadığı için girmedi." dedi.

Şentop, Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda, kentteki 71 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Yalova "Evet" Diyor Platformu tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye, Yeni Anayasa" konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yeni anayasaya çok yakın bir noktaya geldiğini belirten Şentop, "Türkiye, çok önemli bir değişiklikle karşı karşıya. 16 Nisan'da yapacağımız oylama, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış ilk referandum değil. Referandumlar, anayasa değişiklikleri oldu ama bu, bugüne kadar yapılmışların içerisinde en önemli anayasa değişikliği, Türkiye açısından tarihi bir dönüm noktası." diye konuştu.

- "Türkiye 2 yılda bir anayasa değişikliği yapıyor"

Türkiye'de 1982 Anayasası'ndan bugüne kadar 18 değişiklik yapıldığına dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti:

"Anayasanın yüzde 70'e yakını değişti ama şimdi 19'uncu değişikliği yapıyoruz. Türkiye'de 16 Nisan'da oylayacağımız değişiklik, 19. anayasa değişikliği. Yeterli mi? Eğer yeni bir anayasa yapamazsak korkarım ki yeterli değil. Başka değişikliler de gelebilir. Çünkü bizim bu metne girmesini arzu ettiğimiz bazı maddeler vardı. MHP ile tam mutabakat sağlayamadık, MHP'nin arzu ettikleri vardı. Yine mutabakat olmadığı için girmedi. Komisyon aşamasında CHP'liler 'Şu, şu maddeler vardı, bunları niye koymuyorsunuz bu metnin içine' dedi. HDP de keza. Bütün siyasi partiler, bizim yapacağımız değişlik dışında bazı maddelerin değişmesi gerektiğine inanıyor, farklı maddeler olsa da. Yani sorun bitmiyor. Türkiye'nin anayasayla ilgili sorunu nedir? Bugüne kadar 18 değişiklik, 1982'den bu yana. Şimdi 19'uncusunu yapıyoruz. Türkiye, 2 yılda bir anayasa değişikliği yapıyor. Yani sorun bitmemiş, çözülmemiş."

- "Anayasanın ruhuna temas eden bir değişiklik"

Şentop, anayasada bugüne kadar yapılmayan bir değişikliğin yapılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Anayasanın başlangıç kısmı önemli. Bu kısmı çoğu kişi okumaz ama başlangıç kısmı da ana metne dahildir. Bu metnin sonuna doğru bir ifade var, 'Bu anayasa, sözüne ve ruhuna sadakatle anlaşılır ve uygulanır' diyor. Yani yeni anayasaya göre bir sözü, bir de ruhu var. Sözü nedir? Maddelerinde olan, okuduğumuzu da anladığımız şey. Ruhunun ne olduğunu bilmek lazım ama tam bilemiyoruz. Ruh koyarsanız ruhun ne olduğunu söyleyecek ruh çağrıcılarına ihtiyaç var. Ruh çağırıcı da Anayasa Mahkemesi. Anayasanın ruhunu bilen, ne olduğunu söyleyen bir kurumdu. Bununla ilgili yaşanan çok şeyler, sorunlar var. Esas şu, bugüne kadar yapılan 18 değişikliğin hepsi anayasanın sözüyle ilgiydi. Ruhuyla ilgili, ruhuna dokunan değişiklik yapmamışız bugüne kadar. Bu 19. değişiklik ise anayasanın ruhuna temas eden, dokunan, onu değiştirecek bir değişiklik."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :