Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı

Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı

Maliye Bakanı Ağbal: (1)- "Bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz. Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerek"- "Kamu yö

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz. Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerek." dedi.

Fikir Sofrası Düşünce Platformu tarafından düzenlenen Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı'nda konuşan Ağbal, 3 ayrı oturum şeklinde düzenlenen çalıştayda genel itibarıyla Türkiye'nin kalkınması, büyümesi, dışa açılması, demoktarikleşmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve toplumsal refahın artırılması konularının ele alındığını söyledi.

Ağbal, çalıştayda birçok kesimden katılımcı bulunduğunu ve herkesin ortak idealinin, Türkiye ve Türk milletinin uluslararası medeni toplum içerisinde daha ileri gitmesi olduğunu belirterek, "Bu çok sevindirici bir şey. Bugün 15 Temmuz sürecinde Türkiye'de demokrasi bilincinin nasıl yerleştiğini, nasıl kökleştiğini, vatandaşımız sözle değil eylemle uygulamaya geçirdi. İnşallah tüm bu süreçler, Türkiye'deki demokratikleşmenin ve hukuk devletinin inşasına daha da katkı verecek." diye konuştu.

Çalıştayda birçok öneri geldiğini ve güzel bir görüş alışverişi ortamının oluştuğunu anlatan Ağbal, herkesin ortak temennisinin, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma hikayesini hiçbir şekilde aksatmadan, daha da yukarıya çekecek şekilde devam ettirmek olduğunu ifade etti.

Ağbal, mutlaka uzun vadeli stratejilerin ve önceliklerin olacağını vurgulayarak, sektörel odaklanmanın önemine işaret etti.

Gerek sektörel, gerekse stratejik anlam bakımından önceliklerin yapılması konusunda ortak bir iradenin oluştuğundan bahseden Ağbal, Türkiye'nin büyüme hikayesi içinde özellikle yatırım ve ihracatın çok daha fazla önem kazandığını dile getirdi.

Ağbal, Türkiye'nin büyümesinde güçlü iç talep ve tüketim önemli bir yer tuttuğunu, bununla birlikte özel sektör yatırımları ve ihracatın Türkiye'nin rekabetçiliği ve büyümesinin kalitesini artıracak temel iki alan olduğunu kaydederek, özel sektör yatırımlarının da Ar-Ge ve inovasyon yoğun alanlarda yapılması gerektiğini ifade etti.

Bakan Ağbal, 64. ve 65. hükümet genelinde çıkarılan yasal düzenlemelerle Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik alanlarını destekleyen düzenlemeler yaptıklarını anımsatarak, "Bu toplantıda çıkan ortak kanaat, bu yapılan düzenlemelerin daha da geliştirilmesi ve artırılması. Özellikle yatırımın stratejik alanlarda uzun vadeli tahvillerde öngörülerde bulunulacak şekilde planlanması, özel sektörün çok daha uzun vadede ülke ve global trendler ile hükümetlerin tercihleri konusunda bilgi sahibi olması noktasında hepimizin ortak kanaati var. Zaten hükümet olarak ortaya koyduğumuz bir 2023 vizyonu var ve bu son derece önemli. Bu ortak vizyona her bakımdan inanış söz konusu. İnşallah bu ortak uzun vadeli stratejik öncelikleri, hep beraber hayata geçireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kamu maliyesi reformu, çok önemli bir alan"

Maliye Bakanı Ağbal, bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunların tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamayacağını aktardı.

Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Ağbal, "Küresel ekonomik gelişmeler, genişleyici para politikasının artık sınırlarına geldiğimize işaret ediyor, hep birlikte iki gündemi ön plana çıkarıyor. Bunlardan biri maliye politikasının da global kırılganlıklar ile talebe karşı alan geliştirmesi. İkinci olarak da bu global ekonomideki bu kırılganlıkları veya düşük büyüme trendini ortadan kaldıracak yapısal reformları yapılması. Bugün dünyanın ortak global ajandası, ertelenen yapısal sorunların yapısal reformlarla çözülmesidir." diye konuştu.

Ağbal, ülkelerin gelişmişlik seviyelerine bağlı olarak farklı yapısal reform ihtiyaçları bulunduğunun altını çizerek, "Bizler hem global olarak hem de Türkiye'nin kendi içinde bulunduğu koşullarda yapılması gereken yapısal reform ihtiyaçlarını tespit etmek suretiyle adım atıyoruz." dedi.

"Hukuk devleti inşa etmek istiyorsak, hukuk ve adalet reformu yapmamız lazım" diyen Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde, demokratikleşmeye her zaman özel önem verdiklerini kaydetti.

Ağbal, eğitim reformunun da önemine işaret ederek, bir ülkede insan sermayesinin kalitesini artırmanın birinci yolunun eğitimden geçtiğini, dolayısıyla bu alana daha fazla kaynak aktarılması ve eğitime erişimin artırılması gerektiğini söyledi.

Kamu yönetimi reformunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

"Biz ne kadar özel sektörü etkin yaparsak yapalım, eğer bunu destekleyen bir kamu yönetimi anlayışı ve yapısı oluşturamazsak, kamu adeta özel sektörün ayağına çelme takacak bir pozisyondaysa o zaman özel sektör rekabetçi olamaz. Devletin yapılandırılması, sivilleşme, devlet kurumlarının rasyonelleştirilmesi, bürokrasinin azaltılması gerçekten en önemli öncelikler. Bugün toplantıda da bunların ifade edilmesinden son derece memnunum. Kamu maliyesi reformu, çok önemli bir alan. Bugün Türkiye'de iftihar ediyoruz bankacılık sektörü sağlam, kamu maliyesinin temel rasyoları sağlam. Bu noktada mutlaka kamu maliyesine sürdürülebilirliği sağlayacak reform çabalarına devam etmemiz lazım."

Bakan Ağbal, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu stratejik tedarikin güvenli bir şekilde ve uygun koşullarda sağlanması ile stratejik sektörlerde ihracat potansiyelinin artırılmasının da kritik alanlar olduğunu ifade etti.

- "Kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılması gerek"

Ağbal, kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılmasına yönelik önerilerin kendisini çok sevindirdiğini belirterek, "Bugün Türkiye'de büyüme oranlarını yukarı çekecek en önemli şeylerden biri, kadının iş hayatına katılması ve istihdamdan daha fazla pay almasıdır. Kadın istihdamı, her yıl daha fazla işgücü piyasasından pay alıyor ama maalesef henüz istediğimiz düzeyde değil. Dolayısıyla hep beraber inşallah kadın girişimciliğinin artırılması, istihdam piyasasında hak ettiği ölçüde daha fazla rol oynaması, şirketlerin üst yönetimlerinde daha fazla bulunması, orta kademenin neredeyse kadın yöneticilerden oluşturulması, bunlar son derece güzel fikirler." dedi.

Hükümet olarak kadın istihdamının artırılmasına yönelik birçok çalışma yaptıklarını ve en son özel kreş ve bakım evi teşviğini getirdiklerini anlatan Ağbal, Türkiye'nin kadın istihdamı konusunda çok daha fazla mesafe katetmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

Ağbal, turizm sektörünün önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de özellikle 80'li yıllardan sonra, turizm sektörü ekonomiye çok ciddi bir itici güç sağlıyor. Turizm sektörü deyip geçmeyin, bir sektör ama 50 sektörü birden etkiliyor. İnşaattan mobilyaya kadar, yiyecek-içecek sektöründen perakendeye kadar birçok sektörü etkiliyor. Bu nedenle turizm bizim hükümet olarak en önem verdiğimiz sektörlerden biri ama son iki yıldır sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları süratle aşmamız gerek. Hükümet olarak bu anlamda turizm sektörünün sorunlarını aşmaya yardımcı olmak üzere tedbirler aldık, almaya da devam ediyoruz. Bugün toplantıda ortaya çıkan şöyle bir ihtiyaç var, bu önemli bir tespit, bizim turizm sektöründe ortaya çıkan bu sıkıntıyı aşabilmemiz için bir süre gerekiyor. Öyle bir anda çözülmüyor ve belki bir veya iki yıllık periyotta bu teşviklerin ve desteklerin devam etmesi gerek. Bu konuda güzel bir görüş alışverişi oldu, bu adımları süratle atacağız."

(Sürecek)

Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :