Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı

Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "Fetullahçı Terör Örgütü'nün faaliyet gösterdiği ülkelerdeki okullar tek tek kapatılıyor. 'Bunun işletmelerine biz özel sektör olarak talibiz. Bu noktada teşvik edilirsek veya önümüz açılırsa biz o ülkedeki okulların iş

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) faaliyet gösterdiği ülkelerdeki okulların tek tek kapatıldığını belirterek, iş dünyasının "Bunun işletmelerine biz özel sektör olarak talibiz" dediğini söyledi.

Fikir Sofrası Düşünce Platformu tarafından düzenlenen Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı'nda konuşan Tüfenkci, burada sunulan fikirlerin bir çoğunun hükümet tarafından uygulanmaya başlandığını, bir kısmının da çalışma aşamasında olduğunu kaydetti.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra insanların kafasında bir karışıklık oluştuğunu aktaran Tüfenkci, iş dünyasının FETÖ'ye finans sağlayan şirketlerin ne kadar olduğu, bunların ne kadarının üzerine gidileceği noktasında bilgilerinin olmadığını, dolayısıyla böyle bir tereddüt yaşadıklarını ve bunların giderilmesi yönünde talepleri olduğunu aktararak, hükümetin bu konu üzerinde çalıştığını ve gerekli adımları attığını dile getirdi.

Tüfenkci, toplantıda, özel sektörün paydaşlarıyla Türkiye'de ne olup bittiğini anlatma noktasında üzerine bir görev düştüğünü ve çalışmaları gerektiği noktasında da fikir çıktığını ifade etti.

"Katılımcılar Türkiye'de üretme, Türkiye'nin geleceği noktasında endişe duyulacak bir ortamın olmadığına dair hemfikir." diyen Tüfenkci, e-ticaretin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi noktasında talepler olduğunun altını çizdi.

Tüfenkci, yol, su, elektrik derken buna fiber ve internet altyapısının da eklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Serbest ticaret merkezleri konusunun da gündeme geldiğini bildiren Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti:

"Yani serbest üretim bölgeleri değil ama serbest ticaret bölgeleri oluşturulması... Özellikle yurt dışında üretim yapıp, yurt dışındaki mağazalarına mal sevkıyatı yapanların çifte vergilendirme ile karşı karşıya kaldıklarını, serbest ticaret merkezleri oluşturulduğunda bu noktada avantajlı konuma geçeceklerini ve dünya ile rekabet etme noktasında iyi bir noktaya geleceklerini ifade ettiler."

- "Turquality'nin yaygınlaştırılması konusunda talepler var"

Bakan Tüfenkci, Turquality'nin yaygınlaştırılması ve uzatılması konusunda talepler olduğunu söyledi.

Navlun desteğine yönelik de bir istek olduğunu aktaran Tüfenkci, ihracatta Kredi Garanti Fonu'nun işlevsel hale getirilmesi, orada küçük bir düzenleme ile Eximbank'a yeniden yapılandırılması noktasında çalışmanın bir an evvel bitirilmesinin istendiğini kaydetti.

Tüfenkci, bunun yanında Kalkınma Bankası'nın yatırım projelerini destekleyecek şekilde yeniden yapılandırılması konusunda istekler olduğunu dile getirdi.

Bölgesel teşviklerin işlevsel hale getirilmesi ile stratejik sektörler için özel teşvikler verilmesinin de istendiğini anlatan Tüfenkci, ortak taleplerden birisinin de eğitim konusunda olduğunun altını çizdi.

Tüfenkci, yapısal bir sorun olarak eğitimdeki kalitenin yükseltilmesi, ara elemanların yetiştirilmesi ve sanayi üniversite işbirliğinin daha işlevsel hale getirilmesi noktasında çalışma yapılması için bir talep olduğunu ifade etti.

Eğitim konusundaki taleplerle ilgili Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle Türkiye'de okul yönetimi noktasında belli bir seviyeye gelmiş şirketlerimizin olduğunu, eğitim noktasında epeyce beceri kazanmış şirketlerimizin olduğunu, bunların da yurt dışında okullar açma noktasında tıpkı ihracat yapan firmalar gibi desteklenmesi gibi bir takım teşvikler verilmesi talep ediliyor. Şöyle de bir talep var; bu FETÖ'nün faaliyet gösterdiği ülkelerdeki okullar tek tek kapatılıyor. 'Bunun işletmelerine biz özel sektör olarak talibiz. Bu noktada teşvik edilirsek veya önümüz açılırsa biz o ülkedeki okulların işletmesini yapabiliriz ve bu konuda da yetkinliğimiz var' diye ifade ediliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :