"Yeni Türkiye Ve 2023 Enerji Politikaları" Toplantısı

"Yeni Türkiye Ve 2023 Enerji Politikaları" Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Siyasi istikrarı temin etmek durumunda olanlar iktidar partileridir ama siyasi istikrarı korumak durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değildir. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi muhalefet partile

İZMİR (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de siyasi istikrarın zor elde edilen, kırılganlığı çok yüksek, çok çabuk elden gidebilen bir kavram olduğunu belirterek, "Siyasi istikrarı korumak durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değildir" dedi.

Yıldız, MÜSİAD İzmir Şubesi'nce bir otelde düzenlenen "Yeni Türkiye ve 2023 Enerji Politikaları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, son 20 yıl içerisinde bir insanın, ailenin, şirketin bir ülkenin görebileceği artı ve eksi bütün noktaların hemen hemen Türkiye'de görülmüş olduğunu, 7 Haziran seçimleri öncesinde verdikleri oyların, yaptıkları tercihlerin bir kısım vesayetlerle hükümsüzleştirilmeye, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı dönemden geçtiklerini anlattı.

Bu vesayetlerin bazen üniformalı bazen sivil, bazen çok uzaklardan bazen yakından, bazen hiç tanımadıkları bazen de çok yakın tanıdıkları kişiler tarafından yapıldığını dile getiren Yıldız, vesayetin her türlüsüne karşı çıktıklarını, sandığa giden vatandaşların yaptığı tercihlere sonuna kadar sahip çıkılması gerektiğini, bir memnuniyetsizlik varsa bunun yolunun sandıktan geçtiğini ifade etti.

Türkiye'nin büyümesinin, ilerlemesinin, gelişmesinin bütün yönleriyle beraber olabilmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, "Obez bir büyümeden bahsetmiyoruz. Zihniyle beyniyle kalbiyle vicdanıyla sağduyularıyla sezgileriyle hatta basireti, ferasetiyle beraber olabilmelidir. Hem insanların zihni hem de ülke büyümelidir" dedi.

Siyasetçilerin saygınlığının artırılmasıyla ilgili yaptıkları çalışmalara işaret eden Yıldız, "Şu anda bir kısım vaatlerle beraber bu saygınlığın zedelendiğini görüyoruz. İnsanların ümitleriyle oynamak, insanların geleceğiyle zekasıyla alay etmek, hiçbir şey anlamıyormuşçasına davranmak ancak siyasetçinin kendisine zarar verir" dedi.

Türkiye'de 12 yıl önce özel sektörün elektrik üretimindeki payın yüzde 32'lerde olduğunu, şu anda bu pay oranının kamuyla yer değiştirdiğini, kamunun payının yüzde 32'lerde bulunduğunu belirten Yıldız, Türkiye'de ilk elektriğin 1902'de üretildiğini, 2002'de 31 bin 800 megavatlık kurulu güç olduğunu, ülkeyi böyle devraldıklarını ifade etti.

"Son 12 yıl içerisinde 39 bin megavatlık kurulu güç inşa ettik. Türkiye'nin 100 yıldaki rakamlarının neredeyse yüzde 25 daha fazlasını inşa etmiş olduk" diyen Yıldız, ülkenin bu yıl 4 bin megavat daha büyüyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin her yıl bir başka ülke kadar bu alanda büyüdüğünü vurgulayan Yıldız, bu büyümenin doğru yönetilmesinin ve aynı zamanda değişimle beraber yapılmasının önemine işaret çekti.

-Nükleer santral

Şu ana kadar yaklaşık 50 yıldan beri yapılamayan nükleer santral anlaşmasının yapıldığını, bununla alakalı bütün fiili işlemlere başlandığını kaydeden Yıldız, "3,1 milyar dolarlık Rusya'dan gelen paranın harcanması devam etmektedir. Aynı zamanda Sinop'ta kurulacak Japonlarla olan işbirliği de hakeza benzer durumdadır. Bütün bunlar Türkiye'nin, siyasetinin çok iyi yönetilmesi işi yani güçlü irade, güçlü siyaset dediğimiz konu buradan kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin iktidara geldiğinde 8,6 milyon civarında olan araç sayısının şu anda 18,6 milyonu geçtiğini, doğan ve ölen nüfus arasında 1 milyon farkın olduğunu dile getiren Yıldız, hemen hemen her bebeğin arabasıyla beraber dünyaya geldiğini söyledi.

- Siyasi istikrarın önemi

Siyasi istikrara konan her katkının yalnızca bugünün Türkiye'sine değil, aynı zamanda geleceğin Türkiye'si ile alakalı çok ciddi önem taşıdığına vurgu yapan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'de siyasi istikrar zor elde edilen ama kırılganlığı çok yüksek ve çok çabuk elden gidebilen bir kavramdır. O yüzden siyasi istikrarı temin etmek durumunda olanlar iktidar partileridir ama siyasi istikrarı korumak durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değildir, aynı zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi muhalefet partileridir, sanayicilerdir, esnaflar, sanatkarlar, akademisyenler, sivil toplum örgütleridir. Çünkü biz oy aldığımız yüzde 50'lik yapıdan yüzde 100'üne hizmet götürüyoruz. Bir kişi AK Parti'ye oy vermeyebilir ama kazancını 3-5 kat artırılabilir. O yüzden siyasi istikrar, muhafaza edilmesi bütün kesimler tarafından yapılması gereken ve bir devlet politikası olarak ortak paydaya konulması gereken bir konu haline gelmiştir. O yüzden bizim yaptığımız çalışmalar yalnızca bir parti meselesi olmaktan çıkmış çünkü AK Parti'nin istikrarı Türkiye'nin istikrarıyla eş anlamlı olarak söylenmeye başlamıştır. O yüzden her birimizin omuzundaki sorumluk kat be kat artmıştır.

Bugün Açık Toplum Vakfı, para sihirbazı olarak isimlendirilen kişinin seçimlerle alakalı tahminleri ve hemen hemen hiçbir kişinin kabul etmeyeceği tarzda koalisyonların bu ülkeye fayda getirebileceğiyle alakalı tespitidir. Bu dünyada yaşayanlar zeki de Türkiye'de yaşayanlar daha mı az zeki? Biz bunların sancılarını, sıkıntılarını fazlasıyla gördük. 'Seçimler şaibelidir' dedi bu raporunda. Sorduk hangi seçimler bunlar. '7 Haziran seçimleri' dediler. Bu kadar ön yargıyla bu kadar uzaklardaki insanların yakınlardaki insanlarla işbirliği yapmasının basit nedenleri yoktur. O yüzden son derece dikkatli olmamız ve bütün bunlar karşısında çok dikkatli şeklide siyaset yürütmemiz gerekiyor. AK Parti'nin şu veya bu gerekçeyle içindeki ahengin bozulmaya çalışılmasının ve bununla alakalı hedeflerin olmasının basit gerekçeleri yoktur. Bu aynı zamanda ülke istikrarını zorlayan ve bozulmasını temin etmeye çalışan gayretlerdir. O yüzden Türkiye'nin ekonomisiyle beraber enerjisiyle idaresiyle her yönüyle beraber büyümesi şarttır."

-"En ucuz doğal gazı Türkiye satıyor"

Almanya'nın Çek Cumhuriyeti'nden elektrik ithal ettiğini, Türkiye'nin ayakları üzerinde yürüyebilen bir sistem oluşturduğunu dile getiren Yıldız, "Türkiye, bir petrol, doğal gaz ülkesi olmadığı halde 28 Avrupa Birliği ülkesinin en ucuz doğal gazını satıyor hem sanayicisine hem mesken sahibine. Türkiye, elektrikte de en ucuz 3 ülke arasına girdi" dedi.

Bir traktörde 5 bin, otomobilde 10 bin 200, nükleer santralde ise 515 bin parçanın olduğunu belirten Yıldız, nükleer santralle alakalı Türk sanayicisine çok büyük bir pazar açtıklarını, bu pazardan mutlaka yararlanılması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ise Türkiye'nin istikrarı, birlik, beraberlik, kardeşliği için herkesin bir kat daha fazla çalışması gerektiğini ifade etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı