"Yeni Türkiye Konferansları"

"Yeni Türkiye Konferansları"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:"Ülkemiz son olarak 2009 yılının 3'üncü çeyreğindeki daralmasından sonra başlattığı kesintisiz büyüme başarısını tam 27 çeyrek sürdürmüştür. Bu konuda birçok ülkenin gıptayla baktığı bir konuma da ulaşmıştır"- "15 Temmuz

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemiz son olarak 2009 yılının 3'üncü çeyreğindeki daralmasından sonra başlattığı kesintisiz büyüme başarısını tam 27 çeyrek sürdürmüştür. Bu konuda birçok ülkenin gıptayla baktığı bir konuma da ulaşmıştır." dedi.

Tüfenkci, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Konferansları-7" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar gibi çalkantılı bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin aynı zamanda dünya ticaretin kesiştiği bir noktada olduğunu belirten Tüfenkci, Türk milletinin zor ama fırsatlarla dolu bir coğrafyada yaşadığını ifade etti.

Dünyanın ekonomik büyüklüğünün yüzde 64'ünü gelişmiş ekonomilerin paylaştığını hatırlatan Tüfenkci, dünya nüfusunun yüzde 14'ünün küresel zenginliğin yüzde 64'üne sahip olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sadece bu orandan hareketle dünya refahının çok adaletsiz bir şekilde olduğunu ve dünyada yaşanan krizlerin asıl kaynağının burada gizli olduğunu söylemek mümkündür. O halde çözüme yine buradan hareketle ulaşabiliriz. Bugün dünyanın her tarafında aşırı tüketim, israf ve lüks yaşam hüküm sürerken Somali, Suriye ve Irak gibi yiyecek hiçbir şey bulamayan çocuklar da ölüme mahkum olmaktadır."

Dünya ekonomisinin asıl probleminin adaletli bir ekonomik yapıya sahip olmasından kaynaklandığını belirten Bakan Tüfenkci, insanlar ve haklar dikkate alınmadan, insana insan olduğu için değer verilmeden küresel barış ve huzuru tesis etmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.

Küresel büyümenin arzu edilenden çok uzakta seyrettiği bir durumda dahi Türkiye'nin kesintisiz büyüme başarı gösterdiğini vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Bu başarının rekabet ettiğimiz gelişmekte olan ekonomiler ve gelişmiş ekonomilerdeki gibi kısa süreli ve tesadüf olmadığının da altını çizmekte fayda görüyorum. Ülkemiz son olarak 2009 yılının 3'üncü çeyreğindeki daralmasından sonra başlattığı kesintisiz büyüme başarısını tam 27 çeyrek sürdürmüştür. Bu konuda birçok ülkenin gıptayla baktığı bir konuma da ulaşmıştır. Ancak 2016'nın 3'üncü çeyreğinde bu kesintisiz büyüme performansına ara vermek zorunda kaldık. Birçok gelişmekte olan ekonominin derinden etkilendiği küresel yavaşlamadan ülkemiz sınırlı bir şekilde etkilenmiştir. 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişiminin gerçekleştiği dönemde dahi Türkiye daralmasını yüzde 1.8 oranında sınırlandırmayı başarmıştır. 15 Temmuz hain darbe girişiminde birçok şehit vermemize, ülkemiz ciddi bir tehlikeden geçmesine rağmen ilk pazartesi bütün piyasaları işler hale getirdik."

Konuşmanı ardından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Bakan Tüfenkci'ye katılımlarından dolayı hediye taktim etti.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :