Yeni tramvay bayrama geliyor

Yeni tramvay bayrama geliyor

Konya’nın özlemle yolunu gözlediği yeşil-beyaz renkli son model 60 tramvaydan ilki Kurban Bayramı’nda ulaşım kervanına dahil olacak

Konya’nın özlemle yolunu gözlediği yeşil-beyaz renkli son model 60 tramvaydan ilki Kurban Bayramı’nda ulaşım kervanına dahil olacak. Yaklaşık olarak 22 yıldır kullanılan mevcut tramvaylar 2015 yılının Mart ayında tüm tramvayların şehrimizde olması ile tamamen yenilenmiş olacak

Konya’nın 50 yıllık toplu ulaşım sorununu çözecek olan ve bu kapsamda 60 yeni tramvay alımına ilişkin ihale sonrası Çek Cumhuriyeti firması Skoda tarafından üretimine başlanılan son model tramvayların ilk seti bayramda şehrimizde hizmete girecek. Bu konuda edinilen bilgilere göre yeni tramvayların ilk seti Çek Cumhuriyeti’nde tırlara yüklenmeye başlanıldı. Önce karayolu ardından da denizyolu ile Mersin limanına getirilecek olan tramvayların burada da bayram tatili nedeni ile yeni bir rötar yapmaması için Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin temaslara geçtiği öğrenildi. Bilindiği gibi Çek Cumhuriyeti’nde yaşanan sel felaketi ve fabrikanın bundan etkilenmesi nedeniyle ilk tramvayın şehre gelişi yapımcı firmanın talebi doğrultusunda 15 gün ötelenmişti. Yapımı tamamlanan tramvayın test sürüşü bu ülkede 26 Ağustos’ta resmen yapılmıştı.

YENİ TRAMVAYLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Yapılan anketle halkın büyük bir tercihle renginin yeşil-beyaz olmasını istediği yeni tramvaylar taşıt başına 1 milyon 706 bin Euro civarında bir rakama mâl olacak. Tramvayların her biri koltukta 70, ayakta 231 olmak üzere toplam 287 kişi kapasiteli olacak. 32,5 metre uzunluğa, 2,55 metre genişliğe sahip tramvayların sürücü ve yolcu bölümlerinin tamamı klimalı olacak. Diğer ekipmanlarla birlikte toplam 104 milyon 700 bin Euro’luk bir ihale ile gerçekleştirilen yeni tramvaylar Konya’ya özel dizayn ediliyor. Araçlar 5 yıl garantili yani 5 yıl bakım, onarım, yedek parça ve sarf malzemesi yüklenici firma tarafından karşılanacak. Şehrimize gelecek olan tramvaylar Türkiye’de şu anda üretilemeyen, yüzde 100 düşük tabanlı, engelsiz ve dünyadaki en son model taşıt olarak nitelendiriliyor.

KONYA’NIN 50 YILLIK ULAŞIM İHTİYACI ÇÖZÜLÜYOR

Konya toplu ulaşım sistemi konusunda uzun yıllardır devam eden çalışmalarda önemli bir aşamaya geldiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Konya toplu ulaşım sisteminde yeni açılan caddeler, yollar, yeni hatlar, minibüs ulaşımı, özel taşıtlarla ulaşım, raylı sistem ulaşımı ve otobüs hatlarıyla ilgili çalışmalarımız önemli bir aşamaya geldi. Konya’da toplu ulaşım yeniden planlanıyor” dedi. KONYARAY projesini 2012 yılının ortalarından itibaren başlattıklarını, çalışmaların yeni raylı sistem yatırımları ve metro hattının temel atma programlarıyla devam edeceğini vurgulayan Başkan Akyürek, yatırımlarla Konya’nın 50 yıllık toplu ulaşım ihtiyacının çözülmüş olacağını dile getirdi.

METROYA UYGUN TAŞITLAR

Mevcut tramvayların Konya’nın yükünü 22 yıl taşıdığını, şimdi yeni bir teknolojiye geçildiğini vurgulayan Başkan Akyürek, “Taşıtlar, yolculuk konforu, yolcu güvenliği düşünülerek hem araç içi, hem de sürücünün kapıları görebilmesi için araç dışı kamera sistemleri ile donatıldı. Araçların içinde yolcu bilgilendirme erkanları bulunmaktadır. Frenleme esnasında harcanılan enerji hatta geri verilerek enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Ön ve arkasında sürücü kabini olduğundan, araçta veya hat üzerinde arıza olması halinde tek hat işletmesine uygun olarak çalışmaya devam edecektir. Araçların her iki tarafında da kapı bulunmaktadır. Metro projesinde planlanan orta peron istasyonlarda yolcu indirme-bindirmeye de uygundur. Taşıtlar 2 dizi halinde çalışabildiğinden aynı anda taşınan yolcu sayısı iki katına da çıkabilmektedir.”