Yeni nüfus cüzdanlarının verilmesi

Yeni nüfus cüzdanlarının verilmesi

TÜDER Genel Başkanı Küçük:

DÜZCE (AA) - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Aralık ayından itibaren dağıtılmasına başlanacak kimliklerin bedelleri hakkında, "2014 yılında ilan edilen 'Değerli Kağıtlar Tarifesi' gereğince nüfus cüzdanlarından alınacak ücret 6,75 lira olarak saptanmıştır" dedi. 

Küçük, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı bir açıklamada "İçişleri Bakanlığı, vatandaşların hayatını kolaylaştırmakla yükümlüdür. Yeni kimlikler ki son derece kullanışlı, elektronik, biyometrik özellikleri de taşıyan kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak" ifadelerini kullandığını anımsattı. 

Nüfus cüzdanlarının değişiminin 2 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini belirten Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Nüfus cüzdanından alınacak bedeller, Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamında belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı'nın 2014 yılında ilan edilen 'Değerli Kağıtlar Tarifesi' gereğince nüfus cüzdanlarından alınacak ücret 6,75 lira olarak saptanmıştır. Yani nüfus cüzdanı değiştirilmesi karşılığında alınacak ücret budur" değerlendirmesinde bulundu.

Kimlik değişiminin siyasi iktidarın kararı ile ve vatandaşların iradesi dışında gündeme geldiğini öne süren Küçük, yeni kimlik bedellerinin kanunda belirlenen fiyata bağlı kalınarak alınması gerektiğini savundu. 

Kimlik fiyatlarının 18 lira civarında olacağı yönündeki iddialara da değinen Küçük, şunları söyledi:

"Devletin kendi belirlediği 6,75 liralık yasal ücrete bağlı kalması gerekir. Bu ücretin üzerinde alınacak herhangi bir bedel yasal olmayacaktır. Kayıp olma, yıpranma, çalınma gibi vatandaşlardan kaynaklanan nedenler dışında, vatandaşların kendi iradeleri dışında gerçekleşen bir kimlik değişimi, devletin kendi bütçe imkanlarıyla karşılanması gerekir. Kimlik değişimine bir maliyet unsuru ya da gelir aracı olarak bakılmamalıdır. Yeni kimliklerin çipli olmasından dolayı, yeni bir işlev, yeni bir tanım getirilebilir, ancak, verilen belge nüfus cüzdanıdır ve bedeli kanunda belirtilmiştir. Konuyla iligili olarak, Hükümetin, İçişleri Bakanlağı'nın hassasiyet göstermesini bekliyoruz." 

TÜDER olarak yetkililerin bu konuda dikkatini çekmeyi amaçladıklarını belirten Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vatandaşların ekonomik anlamda çıkarlarının gözetilmesini, korunmasını ve özen gösterilmesini istiyoruz. Bu uygulama idari bir tasarruftur ve vatandaşların, nüfus cüzdan bedelleri ile ilgili idari karara karşı idare mahkemelerine başvurması gerekir."

Kaynak:Haber Kaynağı