Yeni bir göç dalgası:10 bin kişi Türkiye'ye gelebilir

Yeni bir göç dalgası:10 bin kişi Türkiye'ye gelebilir

Sivil toplum kuruluşları, Rusya'nın bombardımanı devam etmesi halinde Türkiye'ye 10 bin insanin göç edebileceğini belirtiyorlar.

Esed rejiminin en büyük destekçilerinden biri olan ve haftalardır Suriye'ye askeri yığınak yapan Rusya'nın Suriye'de hava operasyonları devam ediyor. Ancak, IŞİD'in hedef alınacağı iddiasıyla başlayan operasyonlarda, şimdiye kadar onlarca sivil hayatını kaybetti. Sivil toplum kuruluşları, Rusya'nın bombardımanı devam etmesi halinde Türkiye'ye 10 bin insanin göç edebileceğini belirtiyorlar.

Rusya halk üzerinde korku yerleştiriyor

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, Suriye'ye yardım götürülmesi için Reyhanlı ve Kilis'te ofislerinin bulunduğunu ifade ederek, "İdlip, Hama bölgesine kadar yardımları ulaştırıyoruz. Rusya'nın yaptığı saldırı her ne kadar IŞİD bahanesi olsa da, asıl rejimle savaşan muhalif gruplara saldırılar gerçekleştiriyor. Bir IŞİD'e vurduysa 15 kez sivilleri vurdu. Rusya'nın sivil bölgelerini bombalayarak sivillerin üzerinde çok büyük korku yerleştiriyor. Orada sivil halkı koruyan muhalif güçler Rusya tarafından böyle vurulmaya devam ederse, bu sefer Esed ile beraber hareket eden Lübnan'dan ve İran'dan gelen Şii grupların kara harekatı ile sivillerin üzerine gidileceği, daha büyük katliamlara sebep vereceği aşikar" dedi.

Bombalamada bin kişi yaralandı

Bazı bölgelerde göç dalgalarını hissetmeye başladıklarını söyleyen Dede, "Hama, İdlip ve Lazkiye'nin sınır bölgelerinde, özellikle Rus uçaklarının yoğun bombaladığı yerlerde bir hareketlilik meydana geldi. Özellikle, vurulan yerlerden 10 bin insanın göç edebileceği ifade ediliyor. Bunlar göç ettiği zaman Türkiye sınırına gelmeye başlayacaklar. Bombalama ile bine yakın yaralı bulunuyor. Bunlar da Türkiye'ye doğru göç edecek. Rusya uçakları Hama ve İdlip civarına değil, Türkiye sınırına yakın yerleri de vuruyor. Türkiye sınırına yakın yerlerde IŞİD yok ki, PYD'nin kontrolünde olan Cerablus'ta var. Oraları vurması gerekirken Türkmen köylerini ve sınıra yakın diğer bölgeleri vuruyor. Açıkçası, Rusya'nın yaptığı Suriye'deki Esed rejimine destek vermek amacından başka birşey değil" şeklinde konuştu.

Katliama uğramamak için göç edecekler

Rusya'nın, Suriye'de bazı bölgeleri vurması ile birlikte yardıma ihtiyaç olan alanların daha da artacağını ifade eden İHH Genel Sekreteri Dede, "Yeniden iç göç meydana gelecek. 4 yıl içinde Türkiye'de olan Suriyelilerin kendi ülkesine dönme gibi bir düşünce içine girmişlerdi. Rusya'nın vurması ile birlikte insanların bu düşünceleri bir noktada ortadan kalktı. Şu an vurulan yerdeki hat üzerinde yaşayanların Türkiye'ye doğru gelmesi çok muhtelemeldir. Muhaliflerin elinde olan yerleri Esed'in alması ile birlikte insanlar katliama uğramamak için Türkiye'ye göç edecekler."