Yeni asgari ücret tartışmaları

Yeni asgari ücret tartışmaları

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Solak:- "Son dönemde döviz kuru ve enflasyondaki yükseliş de dikkate alındığında, yeni yılda asgari ücretliyi mağdur etmeyecek bir artış sağlanması gerekiyor. Bu hem iş barışı hem de toplusal refah için oldukça öne

ANKARA (AA) - Türk-İş Disiplin Kurulu Üyesi ve Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, son dönemde döviz kuru ve enflasyondaki yükseliş de dikkate alındığında, yeni yılda asgari ücretliyi mağdur etmeyecek bir artış sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Bu hem iş barışı hem de toplusal refah için oldukça önemli" dedi.

Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ücretin çalışanlara verilecek en düşük ücreti ifade ettiğini belirtti. 6,5 milyon çalışanın asgari ücret alarak geçimini sağladığını vurgulayan Solak, mevcut net bin 300 liralık asgari ücretin bu çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini söyledi.

Türk-İş'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre kasım ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 416 lira 83 kuruş, yoksulluk sınırının ise 4 bin 615 lira 10 kuruş olduğunu anımsatan Solak, şunları belirtti:

"Talep ettiğimiz net bin 600 lira mevcut asgari ücret rakamına göre makul olmakla birlikte, geçim şartları göz önüne alındığında oldukça düşük olarak bile değerlendirilebilir. Üzülerek görüyoruz ki bu rakamı bile bazı hükümet yetkilileri yüksek buluyor. Bırakın gıda masraflarını kira, elektrik, su ve ısınma giderleri düşünüldüğünde bile asgari ücretin geçinmeye yetmeyeceği açık bir şekilde ortada. Onun için son dönemde döviz kuru ve enflasyondaki yükseliş de dikkate alındığında, yeni yılda asgari ücretliyi mağdur etmeyecek bir artış sağlanması gerekiyor. Bu hem iş barışı hem de toplusal refah için oldukça önemli."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :