"Yeni Anayasa" konferansı

"Yeni Anayasa" konferansı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:- "Mevcut anayasa ruhunu teslim ettiği takdirde Türkiye’nin anayasayla ilgili sorunu çözülecektir"- "Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için, devleti inşa etmek için gerekli bir sistem"- "Bizim mecli

SAMSUN (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Mevcut anayasa ruhunu teslim ettiği takdirde Türkiye’nin anayasayla ilgili sorunu çözülecektir" dedi.Şentop, Canik Belediyesince Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa" konulu konferansa katıldı. Burada konuşan Şentop, anayasanın madde bazlı yüzde 65, hüküm bazlı da yüzde 70'inin değiştiğini söyledi.Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına aday olduğunda Anayasa Mahkemesinin 101'inci maddeyi farklı yorumladığına dikkati çeken Şentop, "Daha önce başka cumhurbaşkanları aday olmuş, seçildiği maddeye göre sorun yok ama konjonktüre göre ruh farklı bir telkinde bulunuyor. Türkiye anayasa değişiklikleriyle değil ancak mevcut anayasayı terk ederek yerine yeni bir anayasa yaparak sorununu çözebilir. Mevcut anayasa ruhunu teslim ettiği takdirde Türkiye’nin anayasayla ilgili sorunu çözülecektir. Gerçek manada sivilleşebilmesi, vesayetçi anlayıştan, bürokratik oligarşiden kurtulması, millet iradesinin gerçek manada hakim olabilmesi için Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var" " ifadelerini kullandı.
- "Artık anayasayı millet adına seçilenler yapacak"
Türkiye'de anayasayı var eden paradigmanın çöktüğünü, boşlukta durduğunu dile getiren Şentop, şöyle devam etti:"Askerler darbe yapmış, anayasa yapmışlar. Devlet anayasa yaparken kendisini sınırlamak için anayasa yapmıyor. Milleti zapturapt altına almak için anayasa yapıyor. Artık tablo değişti, millet devleti zapturapt altına almak için, devleti sınırlamak için bir anayasa yapacak duruma geldi. Yeni anayasanın eski anayasalardan farkı bu. Artık anayasayı millet adına seçilenler yapacak. Bu anayasa milleti değil, devleti düzenleyecek."
Şentop, yeni anayasa tartışmaları içindeki en önemli konunun başkanlık sistemi olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başbakanlık sistemi meselesi, Türkiye'de devletin yeniden inşası sürecinin bir üst başlığıdır. Nasıl yeni anayasa Türkiye'de büyük değişimi ifade eden kavramsa devletin, milletin hizmetine yeniden inşa edildiğinin üst başlığı ise başkanlık sistemidir. Teknik olarak bakarsanız Türkiye'de parlamenter sistem kalmamıştır. Özellikle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden itibaren yok. Türkiye'deki başkanlık değil ama yarı başkanlık sistemi midir? Bu tartışılabilir. Bizdeki sistemin Fransa'dan iki temel farkı var. Birincisi cumhurbaşkanı Fransa'da aynı zamanda kabinenin başıdır. Bakanlar kurulu toplantılarına başkanlık eder. İkinci fark ise cumhurbaşkanının olağanüstü dönemlerde kararname çıkarma yetkisi var. Bizde böyle bir şey yok ama şöyle bir şey var. Olağanüstü durumda cumhurbaşkanı bakanlar kuruluna başkanlık eder ve kanun hükmünde kararname çıkartır."
Türkiye'de parlamenter sistemin işlemediğini, sistem arayışının zaruretten ortaya çıktığına işaret eden Şentop, "Parlementer sistem Türkiye'de darbecilerin iktidara el koyabileceği, siyaseten yönlendirebileceği, hükümet kurdurabileceği ve düşürebileceği bir imkanı sunuyor" diye konuştu.
- "Bizim meclise önerdiğimiz bir başkanlık sistemi var"
Şentop, başkanlık sisteminde şahsa özel bir düzenleme bulunmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da buna ihtiyacı yok. Başkanlık sistemi Türkiye'de istikrarı garanti etmek için, devleti inşa etmek için gerekli bir sistem. Bazıları Türkiye'nin başkanlık sistemi ile bölüneceğini söylüyor. 'Türkiye federasyon olur' diyorlar. Bu doğru değil. Bu tamamen bir yalandan ibaret. Bizim meclise önerdiğimiz bir başkanlık sistemi var. Madde madde yazdığımız, Anayasa Uzlaşma Kurulu'na verdiğimiz bir teklif. Bizim başkanlık sistemi ile söylediklerimiz kitaplarda yazan teorik bilgiler değil, resmi metin. Yani federasyon değil üniter olacak."
Şentop, her ülkenin şartlarına göre sistemini oluşturduğunu anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:"Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık var, federasyon olabilir. Almanya'da parlamenter sistem var ama federasyon da var. Bizde parlamenter sistem var, üniter devlet var. Türkiye üniter bir devlet modeliyle yönetilmiştir, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren. 'Başkanlık sistemi ile federasyon sistemi gelir, üniter devlet yapısı ortadan kalkar' demek bu sistemi hiç bilmemek anlamına gelir. Türkiye'de üniter devlet modeli zaruret halini getiriyor. Başkanlık sistemin bir tek tehlikesi var. Bu tehlike devlet için değil, millet için değil, bugünkü siyasi parti ve muhalefet partileri içindir. Başkanlık sistemine geçersek bu partilerin hükümette yer alma ihtimalleri sıfır. Çünkü başkanlık sisteminde başkan olabilmesi için bir kişinin, partinin yüzde 50 oy alması gerekir. Onların derdi bu bakımdan Türkiye değil, Türkiye'nin menfaati, Türkiye'nin yararı değil. Eğer başkanlık sistemi olursa bu zihniyetteki partiler hükümette kıyamete kadar yer alamayacaklar. Zihniyetlerini değiştirmeleri lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :