Yeni AKM Projesi tanıtıldı

Yeni AKM Projesi tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Bugün şöyle geriye dönüp baktığımızda, Avrupa'nın hukuk sistemini, sosyal hayatını, kültür ürünlerini aynen alıp kullanmanın, bizi arzu ettiğimiz hedeflere ulaştıramadığını görüyoruz. Çünkü biz muasır medeniyet anlamında Batıl

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün şöyle geriye dönüp baktığımızda, Avrupa'nın hukuk sistemini, sosyal hayatını, kültür ürünlerini aynen alıp kullanmanın, bizi arzu ettiğimiz hedeflere ulaştıramadığını görüyoruz. Çünkü biz muasır medeniyet anlamında Batılı olmakla şeklen Avrupalı olmayı maalesef birbirine karıştırdık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Batı medeniyetinin, böylesine kadim bir birikimin üzerine kendi kültür kodlarını inşa ederek bugünkü gücüne ulaştığını söyledi.

Son iki asra damgasını vuran arayışların, hayal kırıklıklarının, kavgaların ve bunların gölgesinde canlılığını daima sürdüren ümitlerin merkezinde hep bu tartışmanın yattığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Mesela rahmetli Mehmet Akif Ersoy, Batının ilmini, tekniğini, iş disiplinini tasvip ederken onun ahlakını, mücadele yöntemlerini, insani tarafını 'Tek dişi kalmış canavara' benzetmektedir. Her ne kadar kendileriyle ilgili farklı değerlendirmeler yapılıyor olsa da aslında Reşit Paşa'dan Enver Paşa'ya, Namık Kemal'den Mehmet Akif'e kadar dönemin tüm devlet ve fikir insanları ülkenin ve milletin selameti için hep en iyisini aradılar.

Unutmamalıyız ki o dönemde ülkemizin başına gelen felaketleri biz kitaplardan okuyoruz. Ama bu kişiler bizzat yaşamışlardır. Tıpkı bugün bizim terör örgütleriyle bölgemizdeki envaiçeşit kumpasla mücadele ettiğimiz gibi onlar da devletin başına gelen felaketlere karşı kendilerince hep çareler aramışlardır. Sonuçta tarih bizi yeni bir devlete kavuştururken bu devleti kuran kadro vasıtasıyla yeni bir kültür ve medeniyet tercihiyle de yüz yüze getirmiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in 94 yılını geride bırakarak başarılı olduğunu iftiharla söylerken maalesef kültür konusunda aynı duyguları ifade edemediklerini anlatarak, "Bugün şöyle geriye dönüp baktığımızda, Avrupa'nın hukuk sistemini, sosyal hayatını, kültür ürünlerini aynen alıp kullanmanın, bizi arzu ettiğimiz hedeflere ulaştıramadığını görüyoruz. Çünkü biz muasır medeniyet anlamında Batılı olmakla şeklen Avrupalı olmayı maalesef birbirine karıştırdık.

Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak küresel bir iddia sahibi olmak demekken kültürel taklitçiliğin asırlarca sizi kendisine rakip, hatta düşman görmüş bir dünyaya teslimiyet demek olduğunu ne yazık ki göremedik. Biz teslimiyeti reddediyor, Türkiye'yi her alanda küresel düzeyde söz ve iddia sahibi bir ülke haline getirmenin mücadelesini veriyoruz.

Siyasetteki en büyük farkımızın da bu olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin son 15 yılda bu doğrultuda yaptığımız hizmetleri, önümüzdeki dönemde yeni ve çok daha büyük eserlerle taçlandırmak istiyoruz. Bugün projesinin tanıtım toplantısını yaptığımız Atatürk Kültür Merkezi'nin yeni dönemin sembol eserlerinden biri olacağına inanıyorum ve Taksim Meydanı inşallah çok daha farklı hale geliyor, çok daha zenginleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Her an hareket halinde olan bir mekan olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM'nin sadece 2 bin 500 kişilik salonda yapılan veya yapılacak toplantılarla anılmayacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Tüm içerideki etkinliklere imkan hazırlayacak, gerek tiyatro noktasında, gerek diğer kitap teşhir alanlarıyla bütün oralardaki-ben tabii 'kafe' demeyeceğim-oralardaki dinlenme noktasında adeta kıraathaneleriyle inşallah çok daha farklı bir zenginliğe sahip olur. En üst katındaki lokantası Boğaza nazır, herhalde İstanbul'da inşallah benzeri olmayacak ama tabii tüm mesele, oradaki takdim çok çok önemli. İnşallah Türk mutfağının oradaki takdimi bir çekim alanını orada ayrıca oluşturarak, yani sadece belli günlerde, belli saatlerde, akşamları değil, her an hareket halinde olan bir mekan olarak tüm dünyaya hizmet verecek."

Projenin ortaya çıkmasında emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, "Gerek daha önceki Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı, gerek Numan Kurtulmuş kardeşimizi, gerekse diğer mimar kardeşlerimizi özellikle de Murat Bey'i (Tabanlıoğlu) ve kardeşlerini bu noktada kutluyorum, tebrik ediyorum." dedi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :