Yeni adli yılda Ankara'da gündem yoğun olacak

Yeni adli yılda Ankara'da gündem yoğun olacak

Ankara Adliyesi'nde "Paralel Devlet Yapılanması", Yasin Börü'nün öldürülmesi, Ethem Sarısülük'ün ölümü ve THK'daki usulsüzlük gibi önemli davaların da görülmesine devam edilecek

ZAFER FATİH BEYAZ - Ankara Adliyesi, adli tatilin 1 Eylül Salı günü sona ermesinin ardından yoğun mesaiye başlıyor.

Adli ve idari yargıda yeni adli yılın başlamasıyla Ankara Adliyesi'ni, "Fetullahçı Terör Örgütü üyeliği", Ankara merkezli "Paralel Devlet Yapılanması", "Emniyet Genel Müdürlüğü'nde usulsüz yapılanma", Ankara merkezli "usulsüz dinleme", Yasin Börü'nün öldürülmesi, Musa Anter cinayeti, Ethem Sarısülük'ün ölümü, THK'daki usulsüzlük ve Ostim'deki patlamalar gibi pek çok önemli dava bekliyor.

- Yargılanması sürecek davalar

Adli tatilin sona ermesiyle beraber, kamuoyunda "devletin iş yapamadığı" algısı oluşturmak amacıyla, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesine ait otomobil, çeşitli malzemeler, bilgi ve belgeleri suç örgütlerine aktardığı savunulan 4'ü polis 7 kişinin yargılandığı ve sanıklardan 6'sının "Fetullahçı Terör Örgütü yönetici veya üyeliği" ile suçlandığı davanın görülmesine devam edilecek.

Emniyetteki "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin, aralarında siyasetçi, gazeteci ve polis müdürlerinin de bulunduğu bazı kişilerin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla haklarında dava açılan 54 kişinin yargılanması sürecek. İlk duruşması yapılan davada mahkeme, duruşmanın kapalı yapılmasına karar vermişti. 

Diyarbakır'da, DAEŞ bahanesiyle 6-7 Ekim 2014'te gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesine ilişkin 18 yaşından küçük 6 sanığın yargılanması görülecek. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara'ya nakledilmesine karar verdiği dava, Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Davanın ilk duruşmasında Diyarbakır'daki sanıkların ifadesi alınamazken Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tutuklu çocuk M.D'nin ifadesi alınmıştı.

Siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla yürütülen Ankara merkezli "usulsüz dinleme" operasyonunda 50 sanığın yargılanmasına başlanacak.

- Soruşturmalar kaldığı yerden devam edecek

"Emniyet Genel Müdürlüğü'nde usulsüz yapılanma" ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personellerin atanması için amirleri yanılttıkları iddialarıyla 12 emniyet görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan açılan davanın görülmesi sürecek.

Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 Şubat 2011'de 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili davanın görülmesine devam edilecek. Karar beklenen davanın son duruşmasında, mahkeme başkanının izinde ve bir heyet üyesi raporlu olduğu için ertelenmişti.

Türk Hava Kurumundaki (THK) usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski başkanı ve oğlunun da aralarında bulunduğu 2'si Fransız 41 kişinin yargılanmasına başlanacak. Davada 41 şüphelinin "rüşvet, zimmet, haksız mal edinme, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma, sahte belge düzenlemek suretiyle vergi usul kanununa muhalefet" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

Yazar Musa Anter'in öldürülmesi, AK Parti Mardin Milletvekili ve yazar Orhan Miroğlu'nun yaralanmasıyla ilgili Diyarbakır'dan güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen davanın görülmesine devam edilecek.

Ankara'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz'ın "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan yargılandığı dava da Yargıtayın bozma kararının ardından dava tekrar görülmeye başlanacak.

Yeni adli yılda sadece mahkemeleri değil, savcıları da birçok dosya bekliyor. "Paralel Devlet Yapılanması" ile ilgili KPSS'de, TÜBİTAK'ta ve bazı kurumlardaki soruşturmalar ile terör örgütleri PKK, DAEŞ ve DHKP-C'ye yönelik soruşturmaların dosyaları  da savcıların önünde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı