Yemen'in kuzeyinde sınır geçişlerindeki abluka

Yemen'in kuzeyinde sınır geçişlerindeki abluka

Koalisyon güçlerinin 20 günlük ablukasının ardından Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na ilk yardım gemileri ulaştı

HUDEYDE (AA) - Yemen'de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na 20 gün aradan sonra ilk yardım gemilerinin ulaştığı bildirildi.

Husilere bağlı Kızıldeniz Limanları Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, "5 bin 500 ton un taşıyan RINA yardım gemisi, Hudeyde Limanına ulaştı." ifadesi kullanıldı.

Bu geminin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ablukası nedeniyle 20 günden bu yana limana ulaşan ilk gemi olduğu bilgisi verilen açıklamada, kuruma bağlı limanların insani ve ticari hareketine getirilen tüm sınırlamaların kaldırılması gerektiği belirtildi.

Gemideki unun Yemenli bir tüccara ait olduğu ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için daha sonra Dünya Gıda Programı'na (WFP) satılacağı kaydedildi.

Aynı ilde Husilerin denetimi altındaki daha küçük yerel bir liman olan Salif'e de birkaç saat içinde Dünya Gıda Programı'nın "Amazon" isimli bir gemisinin ulaşacağı aktarıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in kuzeyinde Husilerin kontrolündeki sınır geçişlerini yaklaşık 3 haftadır abluka altında tutması nedeniyle ticari ürün ve insani yardım malzemesi taşıyan gemilerin Husilerin kontrolündeki El-Hudeyde ve Es-Salif limanlarına ulaşmasına izin verilmiyordu.

Koalisyon güçlerinin Yemen limanlarını her türlü insani yardım ve ticari ürün girişine kapatması ülkede yeni krizleri tetiklemişti.

Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına "kaçak silah sevkiyatını" engellemek amacıyla Yemen'e hareket eden gemileri denetleyen Cibuti'deki BM'ye bağlı Kontrol ve Denetleme Mekanizması, 13 Kasım'da insani yardımlar ve ticari gemilerin limanlardan girişi için gemilere yeniden izin belgesi çıkarmış ancak Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, hareket eden gemileri, limanlara 20 mil yaklaştıklarında durdurmuştu.

Koalisyon güçleri, Husilerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze atmasına karşılık 6 Kasım'da Yemen'deki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerini kapatmıştı. Koalisyon güçleri, bu karardan bir hafta sonra Yemen'de hükümetin kontrolündeki limanları yeniden açmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :