"Yemen'in Kurtuluşu İçin Hala Bir Şans Var"

"Yemen'in Kurtuluşu İçin Hala Bir Şans Var"

Yemen Hükümet Sözcüsü Badi:

ENES KANLI - Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi, "ülkenin kurtuluşu için hala bir şans olduğunu" belirterek, "Bu krizden çıkması için dünyanın Yemen halkının yanında yer alması gerekiyor" dedi.

Ülkesindeki çatışmalar nedeniyle Doha'da bulunan Badi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son gelişmeleri değerlendirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 14 Nisan'da Yemen'e ilişkin aldığı silah ambargosunu da içeren 2216 sayılı kararın olumlu olduğunu ifade eden Badi, "İran'ın deniz yoluyla Yemen'e silah ve mühimmat soktuğuna ilişkin bilgiler var. Tarafların silahlandırılmasının devam etmesi krizi ve savaşı uzatacaktır. Savaşın sona ermesi için Ali Abdullah Salih ve Husiler'e silah akışının durdurulması gerekiyor. BMGK kararı bu yönde atılmış olumlu bir adım. Bu kararla Salih uluslararası toplumun meşruiyetine isyan eder durumuna geldi" diye konuştu.

"Yemen'de yeterince silah yok mu?" sorusu üzerine, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Husilerin ve devrik lider Salih güçlerinin elindeki çok sayıdaki silah deposunu bombaladığına değinen Badi, BMGK kararının Salih'i "köşeye sıkıştırdığını" ifade etti.

-"Salih'e tavsiyem, jübilesini yapsın"

Devrik lider Salih'in Husiler'in 21 Eylül 2014'te başkent Sana'yı kuşatıp geçiş hükümetini istifaya zorlamasıyla başlayan sürecin arkasında olduğunu savunan Badi, Salih'in "siyasi kariyerinin tamamen bittiğini" öne sürerek, şöyle konuştu:

"Salih'e tavsiyem jübilesini yapsın. BMGK kararıyla Salih ve oğlu Ahmed, uluslararası toplumun meşruiyetine isyan eder bir pozisyona düştü. Şimdi kendilerine 7. madde çerçevesinde uygulanan yaptırımlar var. Husilerle işbirliğine son verip bu savaşı bitirerek, kendisine siyasi kariyerinde güzel bir jübile yapmasını tavsiye ediyorum. Yemenliler onun hakkında iyi bir hatıraya sahip olsunlar. Ancak Ali Abdullah Salih veya oğlu için siyasi gelecek veya gelecekteki rolü, bu mesele tamamen kapanmış ve geride kalmıştır. İkisinin de Yemen'in siyasi geleceğinde yerleri artık yok."

-"El-Kaide Husiler'den fayda sağlıyor"

Husilerin "Yemen'de diğer silahlı bir güç olarak varlık gösteren 'Arap Yarımadası el-Kaidesi'ne karşı da savaş verdiği" yönündeki yorumlara ilişkin de Badi, şunları kaydetti:

"Aslında tam tersine el-Kaide Husiler'den fayda sağlıyor. Husilerin ilerlemesi el-Kaide'ye yarıyor. Husiler, silah zoruyla ilerlediği bölgelerde kendine insan kaynağı sağlıyor. Husilerin silah kullanarak ilerlemesi, adam toplaması, el-Kaide'ye zemin sağlıyor. El-Kaide, 'Bunlar başka mezhepten. Evlerinizi, beldenizi yıkmak için geldi' diyerek Husilerin varlık gösterdiği her yerde yayılmaya başlıyor. Asıl silah kullanmayı meşru hale getirenler Husiler. El-Kaide kendine yeni katılımlar devşiriyor çünkü iki taraf da silaha, şiddete başvuruyor. Bu yüzden Husilerin varlığı el-Kaide'nin elini güçlendiriyor."

-"Şimdi top Salih ve Husilerin önünde"

Ülkedeki krize Salih ve Husilerin neden olduğunu ve "geri adım atması"yla çözülebileceğini dile getiren Badi, şöyle devam etti:

"Körfez İşbirliği Konseyi'nin müdahalesi ve BMGK kararları, Husilerin başladığı operasyon sonunda oldu. Şimdi top Salih ve Husilerin önünde. Savaşı sonlandırdıklarını duyurmaları, silahlarını teslim etmeleri, ulusal diyaloğun sonuçlarını uygulamaları gerekiyor. Ardından bombalamalar duracak. Yemenlilerin çektiği bu acı son bulacak. Ali Abdullah Salih ve Abdülmelik el-Husi, bunlar Yemen'i ve kendilerini içinde bulundukları durumdan kurtarabilecek isimler. Önce Aden'e düzenledikleri saldırıları durdurmalı, silahlı birliklerini geri çekmeli ve silahlarını teslim etmeli, 'Ulusal Diyalog Toplantıları'nın sonuçlarını uygulayacaklarını net bir şekilde açıklamalılar. Bunlar savaşı başlatan nedenler, bunları yaptıklarında savaş duracaktır. Savaşı ateşleyen onlar, durduracak da onlardır" diye konuştu.

"Sizce bunu yaparlar mı?" sorusunu Badi, "Ben öyle olmasını umuyorum. Eğer kendilerinde vatanperverliğe ilişkin bir zerre varsa veya ülkelerine karşı sevgileri varsa yaparlar. Eğer ülkelerinin yıkıma gittiğini görmekten rahatsız oluyorlarsa, yaparlar. Umarım ki böyle düşünürler" şeklinde yanıtladı.

-"Yemen'in dünya ülkeleri arasında hesapların görüleceği bir kart olmasını istemiyoruz"

Halkın "ülkelerinin Suriye veya Libya'ya dönüşmesini istemediklerini" vurgulayan Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi, "Yemen'in kurtuluşu için hala bir şans var. Yemen'in dünya ülkeleri arasında hesapların görüleceği bir kart olmasını istemiyoruz. Yemen halkı yaşadığı zorlu durumlar karşısında yaralı. Yemen insani bir dram yaşıyor ve sıkıntılar çekiyor. Bu krizden çıkması için dünyanın Yemen halkının yanında yer alması gerekiyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı