Yemen'den Lübnan'a protesto notası

Yemen'den Lübnan'a protesto notası

Yemen, Hizbullah'ın, iç işlerine karıştığı ve Husilere destek verdiği gerekçesiyle Lübnan'a protesto notası verdi

MARİB (AA) - Yemen, Hizbullah'ın, iç işlerine karıştığı ve Husilere destek verdiği gerekçesiyle Lübnan'a protesto notası verdi.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil'e bir mesaj gönderdi.

Yemani, Yemen'in Beyrut Büyükelçisi Abdullah ed-Deis'in, Lübnan Dışişleri Protokol Müdürü Ruhab Ebu Zeyn'e teslim ettiği mesajda, ülkesindeki meşru hükümetin, Hizbullah'ın Yemen'e karşı tutum ve açıklamalarını kınadığını ve protesto ettiğini belirtti.

Lübnan hükümetinden iki ülkenin ortak çıkarlarını muhafaza ederek, Hizbullah'ın "düşmanca" tutumuna son vermesi için uygun adımları atmasını talep eden Yemani, ayrıca Yemen'in meseleyi Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunma hakkı olduğuna dikkati çekti.

Yemani, "Hizbullah'ın Husi milislere verdiği destek, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın 29 Haziran'da yaptığı Yemen hükümeti güçleriyle savaşmaya teşvik ettiği televizyon konuşmasında açıkça ortaya çıktı. Nasrallah, bu konuşmasında ayrıca kendisinin ve militanlarının Yemen'de milislerin lehine savaşma, uluslararası olarak tanınan meşru yönetime karşı onlara destek verme yönündeki umutlarını belirtti." ifadelerini kullandı.

Nasrallah'ın açıklamalarının açıkça Yemen'in iç işlerine karışmak olduğunu belirten Yemani, bunun Yemen'in ulvi çıkarlarına ve milli güvenliğine zarar verdiği, savaşı körüklediğini kaydetti.

Hizbullah lideri, Yemen'de Husilerin kalesi konumundaki Saada kentinde Hizbullah militanlarının öldüğü ya da esir düştüğüne dair çıkan haberler üzerine geçen ay yaptığı televizyon konuşmasında bunun doğru olmadığını belirtmiş, ayrıca "Yemen'deki varlığımızı ne doğruluyoruz ne yalanlıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Hizbullah ve İran'ı, yönetime karşı savaşan Husilere destek vermekle suçluyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Ülkenin birçok kenti ordu ile Husiler arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :