Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed:- "Planın kabul edilmesi için Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in partisinin Yemen ve halkının çıkarlarına verdikleri öneme güveniyorum. Çünkü plan kapsayıcı ve adil olmasının yanı sıra bütün tarafların

SANA (AA) - Yemen’de çatışma halinde olan taraflara teslim edilen Birleşmiş Milletler (BM) Barış Planı’nın “benzeri olmayan uluslararası desteğe” haiz olduğu bildirildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Yemen’in başkenti Sana’dan ayrılmasının ardından sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Planın kabul edilmesi için Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in partisinin Yemen ve halkının çıkarlarına verdikleri öneme güveniyorum. Çünkü plan kapsayıcı ve adil olmasının yanı sıra bütün tarafların katılımını garanti altına alan güvenlik ve siyasi proje içeriyor ve benzeri olamayan uluslararası desteğe haiz." ifadesine yer verdi.

Geçen zamanın, savaşın sürmesinin hiç kimseye hizmet etmeyeceğini gösterdiğini belirten Şeyh Ahmed, çözümün ancak siyasi olacağını vurguladı.

Durumun zorluklarını aşmak için herkesin siyaset anlayışı ile “siyasi hikmetle” hareket etmeye ve ulusal sorumluluklarını üstlenmeye çağıran Şeyh Ahmed, topun iki tarafın Yemenli sorumlularının sahasında olduğunu ve barışı isteyenler için barış planının hazır olduğunu aktardı.

Her iki tarafın da son yapılan ateşkesi deldiğine ancak genel durumun Sana’nın yanı sıra birkaç bölgede iyileştiğine dikkati çeken Şeyh Ahmed, bunun üzerine kapsayıcı ve adil barış ile tam ateşkesin inşa edilmek istendiğine değindi.

Şeyh Ahmed, yaralıları ve yurt dışında tedaviye muhtaç olanların tahliyeleri ile yurt dışında mahsur kalanların geri dönüşlerini sağlamak için ilgili taraflardan sivil uçakların Sana uluslararası havalimanına dönüşlerini kolaylaştırmasını talep etti.

Şeyh Ahmed, daha önce, Sana'da 8 Ekim'de taziyenin yapıldığı binayı hedef alan, yüzlerce kişinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının gerçekleştirildiği alanı ziyaret etmiş, konu hakkında yetkililerden bilgi almıştı.

Ahmed'in, söz konusu ziyaretten önce Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetle bir araya geldiği ifade edilmiş, görüşmede, ulusal birlik hükümeti, anayasa referandumu, seçimler gibi güvenlik ve siyasi önlemleri kapsayan, ülkedeki çatışmaları çözmeye yönelik bir plan taslağının ele alındığı belirtilmişti.

Husi ve Salih yanlılarını temsil eden heyet daha önce yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki krize yönelik siyasi ve güvenlik konularını içeren, kapsamlı bir çözüm için sunulan öneri taslağının, Ahmed'den resmi olarak alındığını kaydetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :