Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:- "Ateşkes, isyancılar için yayılma, genişleme, sivillere yönelik saldırı düzenleme ve civar bölgeleri tehdit fırsatı olarak görüldü"

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının geçen hafta uygulanan ateşkesi ülkede "yayılmak ve genişlemek için bir fırsat" olarak değerlendirdiğini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Hadi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki merkezinde Çin'in Sana Büyükelçisi Tian Qi ile bir araya geldi.

Hadi, Husiler ile Salih yanlılarının Birleşmiş Milletler'in (BM) ilan ettiği ateşkesi ihlal ettiğini vurgulayarak "Bu ateşkes isyancılar için yayılma, genişleme, sivillere yönelik saldırı düzenleme ve civar bölgeleri tehdit fırsatı olarak görüldü." dedi.

Görüşmede, uluslararası kararlar, Körfez girişimi ve Ulusal Diyalog Konferansı görüşmelerinde alınan kararlar çerçevesinde bölgedeki barış çabalarına ilişkin konuların ele alındığı kaydedildi.

Öte yandan Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, İran'ı Husiler ile Salih yanlılarının ayak diremesinde rol oynamakla suçladı.

Ürdünlü mevkidaşı Hani el-Mulki ile Amman'da bir araya gelen Dağr, "İran, 2004'ten bu yana siyasi tutumu ve sağladığı silah desteğiyle Husilerin ayak diremesinde rol oynadı." diye konuştu.

Dağr, isyancıların tüm yerel ve uluslararası otoriteleri reddederek barışı baltalamasına rağmen Yemen hükümetinin gerçek amacının barış olduğunu söyleyerek Ürdün'ün "Yemen'deki siyasi süreci sonlandıracak faaliyetlerinden vazgeçmeleri konusunda Husiler ile Salih yanlılarının ikna edilmesinde rol almasını" temenni ettiklerini belirtti.

Yemen'de BM'nin önerisiyle ülke genelinde 19 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 23.59'da girilen ateşkes, 22 Ekim gecesi son bulmuştu. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, iki tarafın da ihlaller yapmasına rağmen ateşkesin büyük ölçüde etkili olduğunu ifade ederek ateşkesi 72 saat daha uzatma çağrısında bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :