Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler kontrolleri altındaki bölgelerde bir buçuk yılda 9 bin 949 kişiyi alıkoydu- Alıkonulan kişilerin işkenceyle işlemedikleri suçları kabule zorlandığı ve canlı kalkan olarak kullanıldığı belirtildi

SANA (AA) - Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin kontrolleri altındaki bölgelerde yaklaşık bir buçuk yılda 9 bin 949 kişiyi alıkonulduğu belirtildi.

"Yemen İnsan Haklarını İzleme Koalisyonu"nun hazırladığı ve Yemen Haber Ajansı SABA'da yer alan rapora göre, Husiler ve Salih yanlısı güçler başkent Sana'yı ele geçirdikleri 21 Eylül 2014'ten 30 Nisan 2016'ya kadar 9 bin 949 kişiyi alıkoydu. Alıkonulanlardan yüzde 40'ının alıkonulma gerekçesinin, sosyal paylaşım sitelerinde "darbe" karşıtı yazılar yazmaları olduğu ve bu kişilerden pek çoğunun keskin aletlerle darb, elektrik şoku ve ateşle dağlanma gibi işkencelerle, işlemedikleri suçları kabul etmek zorunda bırakıldıkları ifade edildi.

Husilerin alıkoyduğu bu kişileri, ilk defa Zamar ilinde 21 Mayıs 2015'te canlı kalkan olarak kullandığı ve bunlardan 12'sinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, Husilerin elinde 484 tutukevi ile 10 gizli hapishane olduğu ancak bu mekanlarda iyi bir kanalizasyon ağı, havalandırma ve aydınlatmanın olmadığı ayrıca buraların silah deposu olarak kullanıldığı kaydedildi.

- Sada'da Husilere ait bazı stratejik bölgeler ele geçirildi

Öte yandan hükümet yanlısı güvenlik güçlerin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan verdiği destekle Sada'daki El-Beka bölgesinde Husilere ait bazı stratejik bölgeleri ele geçirdiği bildirildi. SABA'nın haberinde operasyonda çok sayıda Husi'nin canlı ele geçirildiği ve silahlarına el konulduğu dile getirildi.

Beka bölgesi, Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki en önemli sınır kapılarından kabul ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :