Yemen'deki Olaylar

Yemen'deki Olaylar

Yemen İnsan Hakları Bakanı Asbehi:

Yemen'de Husi Ensarullah hareketinin bu ay içerisinde düzenlediği saldırılarda binden fazla kişinin öldüğü, 5 bini aşkın kişinin de yaralandığı bildirildi.   

Yemen İnsan Hakları Bakanı İzzeddin el-Asbehi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Yemen Yardım Komitesi'nin düzenlediği basın toplantısında, "Husi milislerin saldırıları sonucu bu ay içerisinde binden fazla kişi öldü, 5 bini aşkın kişi de yaralandı" dedi. 

Asbehi ayrıca hükümetin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunmak üzere Husilerin eylemlerine destek veren siyasi ve askeri şahsiyetlerin isimlerinin de yer aldığı bir dosya hazırladığını söyledi.

-Dali ve Taiz kentleri afet bölgesi ilan edildi

Bu arada Yemen İnsan Hakları, Enformasyon, Ulaştırma ve Turizm bakanlarından oluşan Yemen Yardım Komitesi, Husi milislerin bombardımanına maruz kalan Dali ve Taiz kentlerini afet bölgesi ilan etti. 

Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'de Husilere yönelik 26 Mart'tan itibaren düzenlediği operasyonlarda 492'si çocuk 3 bin 512 kişinin öldüğü iddia edildi. 

Husilerin kontrolündeki SABA resmi haber ajansının, "Yolsuzlukla Mücadele ve Hak ve Özgürlükleri Koruma Evi"ne dayandırdığı haberde, "Suudi Arabistan'ın 26 Mart'tan bu yana Yemen'i hedef alan saldırılarında 492'si çocuk, 209'u kadın 3 bin 512 kişi hayatını kaybetti" denildi. 

Haberde aynı dönemde düzenlenen bombardımanlarda da 978'i çocuk, 713'ü kadın 6 bin 189 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesinin ardından Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı. Bu gelişmelerden sonra Aden'e yönelen Husiler, kentteki bazı stratejik noktaları ele geçirmişti. Bunun üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma müdahale çağrısı yapmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" adı altında operasyon başlatmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı