Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Maliki:- "Uluslararası ve bölgesel güvenlikle beraber istikrarın korunması adına Yemen halkını desteklemek için BM'nin, Hudeyde Limanı'nı Husilerden teslim alma girişiminde bulunması zorunludur"

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'deki tüm kapıların, ülkeye yardım getirecek uluslararası örgütlere ve bağış yapacak ülkelere açık olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Hava Pilot Kurmay Albay Türki bin Salih el-Maliki, düzenlediği basın toplantısında, Yemen'deki kara, hava ve deniz kapılarından oluşan 16 giriş noktasının ülkeye gelecek yardımlar için açık olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) Yemen'in batısında Husilerin kontrolünde bulunan El-Hudeyde Limanı'nı yönetme çağrısını yenileyen Maliki, "Uluslararası ve bölgesel güvenlikle beraber istikrarın korunması adına Yemen halkını desteklemek için BM'nin, Hudeyde Limanı'nı Husilerden teslim alma girişiminde bulunması zorunludur." dedi.

Husilerin, koalisyon güçlerine ait gemileri takip etmek için radar kullandığını ifade eden Maliki, Yemen'de darbeci Husileri desteklemek için yabancı uzmanların bulunduğunu vurguladı.

Husiler militanlarını gemilerle birlikte destroyer ve uçak gemilerine saldırı düzenlemek ve deniz hareketini hedef almak için eğittiğini aktaran Maliki, Hudeyde Limanı'nın, deniz seferlerini hedef almak için hareket noktası sayıldığını, Husilerin Sana semalarında da hava trafiğini tehdit ettiğini sözlerine ekledi.

Husilerin 4 Kasım 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze atmasının ardından koalisyon güçleri, 6 Kasım 2017'de insani yardım giriş çıkışları haricinde Yemen ile olan tüm hava, deniz ve kara sınırlarının geçici olarak kapatılmasına karar vermişti.

Birçok yardım kuruluşu, yardımları ulaştırmada Husilerin kontrolündeki El-Hudeyde ve Es-Salif limanlarını kullanıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen Hükümeti'ne destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :