Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Eylül 2014'ten bu yana yaşanan şiddet olaylarında 11 bin 746 kişi hayatını kaybetti, 28 bin kişi yaralandı

SANA (AA) - Yemen'de Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının Sana'yı ele geçirdikleri Eylül 2014'ten bu yana yaşanan şiddet olaylarında 11 bin 746 kişinin hayatını kaybettiği, 28 binin üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi.

Yemen İnsan Hakları Bakanı Muhammed Asker, ülkenin resmi ajansı SABA'da yer alan açıklamasında, Husiler ve Salih yanlılarının Sana'yı ele geçirdikleri günden bu yana yaşanan şiddet olaylarında 11 bin 746 kişinin yaşamını yitirdiğini, 28 bin 392 kişinin yaralandığını belirtti.

Husiler ve Salih yanlılarının, savaşın başladığı günden bu yana aralarında gazeteciler, akademisyenler, aktivistler, insan hakları savunucularının da olduğu yaklaşık 17 bin kişiyi kaçırdığını kaydeden Asker, bunlardan 5 binden fazlasının hala darbeciler tarafından alıkonulduğunu aktardı.

Asker, ayrıca Husiler ve Salih yanlılarının ceza ehliyeti yaşını doldurmamış 20 bin çocuğu zorla silah altına aldığı, kadınları da silahlandırarak savaş cephelerine sürdüğünü ifade etti.

Üç yılda yaşanan yıkıma dair Asker, darbecilerin 27 bini özel mülk, 4 bin 100'ü kamuya ait 31 binden fazla binayı yıktığını aktardı.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Husiler zaman zaman sınır hattındaki Suudi Arabistan mevzilerine de saldırılar düzenliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :