Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler:- "Sana Havalimanı ve ülkedeki diğer havalimanları ile limanların idaresi hiç kimseye devredilemeyecek bir egemenlik hakkıdır ve bu konuda hiçbir dayatma ve direktif kabul edilemez"

SANA (AA) - Yemen'de Husiler, kontrolleri altındaki Sana Uluslararası Havalimanı ile ülkedeki diğer hava meydanları ve limanların idaresinin hiç kimseye devredilemeyecek bir egemenlik hakkı olduğunu belirtti.

Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Birleşmiş Milletler'e (BM) yaptığı "havalimanında güvenliği sağlama" çağrısına tepki gösterdi.

Husilere bağlı SABA Haber Ajansının, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresinin (GPC) oluşturduğu Yüksek Siyasi Konseyden bir yetkiliye dayandırdığı haberde, "Sana Havalimanı ve ülkedeki diğer havalimanları ile limanların idaresi hiç kimseye devredilemeyecek bir egemenlik hakkıdır ve bu konuda hiçbir dayatma ve direktif kabul edilemez." ifadesine yer verildi.

Yemenlilerin insani sıkıntıları üzerinden siyasi ve askeri başarılar sağlamanın kabul edilmeyeceği belirtilen haberde, koalisyon güçlerinin, "havalimanındaki uçuş güvenliği ve silah kaçakçılığıyla ilgili iddialarının ise "BM'ye ait uçakların savaşın başladığı tarihten bu yana her hafta havalimanına indiği bir ortamda gerçeği yansıtmadığı" kaydedildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in bir yılı aşkın süredir kapalı olan havalimanının yeniden açılması çağrısının ardından koalisyon güçleri de BM'ye havalimanının güvenliğini sağlama çağrısı yapmıştı.

BM ise koalisyon güçlerinin çağrısına verdiği cevapta, havalimanının açılmasının Yemenli tarafların sorumluluğunda olduğunu belirtmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Ağustos 2016'da yakınında yaşanan çatışmalar nedeniyle Sana Uluslararası Havalimanı'ndaki uçaklara uçuş yasağı getirmiş, daha sonra BM'nin yardım taşıyan uçaklarının söz konusu yasağın dışında tutulduğunu açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :