Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

GPC, BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'in Hudeyde Limanı ile ilgili girişimini dikkate almayacaklarını duyurdu

MARİB (AA) - Yemen'de devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in El-Hudeyde Limanı ile ilgili girişimini dikkate almayacaklarını bildirdi.

GPC müzakere heyeti üyesi Yahya Duveyd, partinin sitesinden yaptığı açıklamada, girişimle ilgili, "El-Hudeyde Limanı konusunda kısmi bir öneride bulunarak önceki müzakerelerin ajandasını hükümsüz kılma çalışması başarısız ve beyhude bir çalışmadır." ifadesini kullandı.

Girişimin hedeflerinin aşikar olduğunu ve bu nedenle onu hiçbir şekilde dikkate almayacaklarını belirten Duveyd, GPC'nin, Almanya'da ya da onun himayesinde başka bir ülkede yürütülen diyalog görüşmelerine taraf olmayacağını, adil olmayan ve tarafların tamamının çıkarını gözetmeyen hiç bir çözümün de başarılı ve yapıcı olamayacağını vurguladı.

Geçmişte yürütülen müzakerelerin sonuç getirmediğini kaydeden Duveyd, barışın tesis edilmesi ve tüm tarafları çatısı altında toplayacak ulusal bir ortaklığın kurulması hedefini taşımadıkça söz konusu müzakerelerin gelecekte de sonuç getirmeyeceğini dile getirdi.

Duveyd, müzakerelerin durma nedeninin ise Birleşmiş Milletler (BM) ile diğer uluslararası tarafların, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun direktiflerinden dışarıya çıkmaması olduğunu kaydetti.

Ahmed daha önce yaptığı açıklamada, Hudeyde Limanı'yla ilgili girişiminin insani ve ticari maddelerin güvenli bir şekilde ülkeye girmesinin sağlanması ve toplanacak vergilerin maaşların ödenmesi ve temel hizmetlerde harcanacağı bir program geliştirilmesini hedeflediğini ifade etmişti. Girişim ayrıca, Husilerin limandan çekilmesi ve karşılığında koalisyon güçlerinin batı sahiline hiçbir askeri operasyon düzenlememesini öngörüyor.

Husiler ile GPC ise stratejik ve ekonomik sebeplerden ötürü Hudeyde Limanı'ndan vazgeçmek istemiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :