Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Husiler, ülkenin batısındaki Muha Limanı'nda bomba yüklü tekneyle saldırı düzenledi

RİYAD (AA) - Yemen'de Husilerin, ülkenin batısındaki El-Muha Limanı'nda bomba yüklü tekneyle saldırı düzenlediği belirtildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın, koalisyon güçleri komutanlığının açıklamasına dayandırdığı haberde, Husilere ait bomba yüklü bir teknenin sabah saatlerinde Muha Limanı'nda demir atmış gemilerin yakınındaki bir iskeleye çarptığı bildirildi.

Haberde, patlamanın herhangi bir can ve mal kaybına yol açmadığı, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Habere göre, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının, uluslararası tüm karar ve normları ihlal ettiği değerlendirmesine yer verilen açıklamada, "Bu gruplar, Yemen liman güvenliğini hedef alıyor, uluslararası suların yanı sıra bölgesel ve küresel güvenliği tehdit ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Husiler ile Salih yanlılarının bu tür ihlallerle, kolera salgının tedavisinde kullanılacak tıbbi malzemelerin ülkeye girişi başta olmak üzere insani yardım faaliyetlerini engellediği belirtilerek, uluslararası toplumdan, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2216 sayılı kararını uygulaması konusunda Husiler ile Salih yanlılarına baskı yapmaları" istendi.

Öte yandan hükümet karşıtı Husiler tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Eritre'nin Assab Limanı'ndan yola çıkan ve askeri teçhizat taşıyan bir savaş gemisinin Muha Limanı kıyılarında hedef alındığı bildirildi.

Husilerin sözcüsü Şerif Lokman, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Savaş gemileri ile koalisyon güçlerine ait yaşamsal hedeflere yönelik operasyonlar, saldırlar duruncaya kadar devam edecek." dedi.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri komutanlığınca perşembe günü, Yemen'deki Husiler tarafından mukaddes kent Mekke'ye yönelik bir balistik füze atıldığı açıklanmış, Husiler ise söz konusu füzenin hedefinin, Taif'teki Kral Fahd Hava Üssü olduğu belirtilmişti.

Yemen'de 2014 sonbaharından bu yana uluslararası koalisyon güçleri tarafından desteklenen hükümet güçleri ile Husiler ve Salih yanlıları arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle, ülkede insani durumun her geçen gün kötüleştiği ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :