Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Yemen'in BM Daimi Temsilciliği:"Hükümet, BM gözetiminde geçen sene Kuveyt'te gerçekleştirilen barış müzakereleri ışığında milislerin Hudeyde'den çekilmesine ilişkin düzenlemelere ait önerilerin ayrıntılarını tartışmaya hazırdır"

SANA (AA) - Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in El-Hudeyde limanına ilişkin sunduğu planı desteklediğini belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen'in BM Daimi Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Hükümet BM gözetiminde geçen sene Kuveyt'te gerçekleştirilen barış müzakereleri ışığında milislerin Hudeyde'den çekilmesine ilişkin düzenlemelere ait önerilerin ayrıntılarını tartışmaya hazırdır." denildi.

Açıklamada, hükümete destek çerçevesinde "devlet yönetiminde personel maaşlarının ödenmesi hedefiyle acilen uygun bir mekanizma oluşturulması ve söz konusu ödemelere ilişkin likidite sağlanması amacıyla darbecilerin denetimindeki bölgelerin gelirlerinin kontrolü için ekonomi uzmanlarından oluşan teknik bir heyetin oluşturulması" çağrısında bulunuldu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in Yemen halkının karşılaştığı sıkıntıların sona erdirilmesi kapsamında hükümete destek olmayı hedefleyen çalışmalarından takdirle bahsedilirken, Husiler ve onları destekleyen devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının yol açtığı savaş, kıtlık ve salgın hastalık nedeniyle "halkın yaşadığı bu sıkıntıların benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığı" vurgulandı.

Hükümetin, Körfez ülkelerinin girişimi, ulusal diyalog müzakereleri ve 2216 sayılı kararı başta olmak üzere BM kararlarına göre ülkede daha fazla kan akmasını önlemek, devlet düzenini yeniden oluşturmak ve güvenlikle istikrarı sağlamak için çalıştığı kaydedildi.

Yemen hükümetinin barış ve şiddetten uzak olanı tercih ettiği yinelenirken, uluslararası toplum, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve ülkedeki siyasi süreci takip eden 18 destekçi ülkeden "anlaşmaya varmak amacıyla sunulan önerilerin acilen tartışılması için darbeci güçlere baskı oluşturulması" istendi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, taraflar arasında ramazan ayı öncesinde ateşkes sağlanması için barış müzakerelerinin yeniden başlaması kapsamında 22 Mayıs'ta başkent Sana'ya gelmişti. Husiler ile Salih yanlıları Şeyh Ahmed'le müzakere heyetinin görüşmesini kabul etmemiş, görüşme Husilerin sözde başbakanı Abdulaziz bin Habtur ile gerçekleşmişti.

Husilerin Hudeyde limanından çekilmesi, ramazan ayı sürecinde insani ateşkesin imzalanması, daha sonra da müzakere masasına dönülmesi önerisinde bulunan Şeyh Ahmed'in sunduğu yol haritası, Husiler tarafından kabul edilmemişti.

Yemen'deki meşru hükümetin, barış müzakerelerine yeniden başlamak için Husiler ve Salih yanlılarının Hudeyde'den çekilmesini şart koştuğu ifade ediliyor.

Yemen'deki anlaşmazlığın çözümü için taraflar arasında geçen yıl Kuveyt'te ABD gözetiminde gerçekleşen görüşmeler 90 gün sürmüş ancak sonuç alınamamıştı.

Yemen'de Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalar iki yıldan uzun süredir ülkenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :