Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, taraflar arasında barış müzakerelerin yeniden başlaması çalışmaları kapsamında Sana'ya ulaştı

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in, ülkedeki taraflar arasında ramazan ayı öncesinde ateşkes sağlanması için barış müzakerelerinin yeniden başlaması kapsamında başkent Sana'ya ulaştığı bildirildi.

Siyasi yardımcılarından oluşan heyetle Sana Havalimanı'na ulaşan Şeyh Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, Sana'ya 3 konu için geldiğini ifade ederek, ilkinin, ülkenin batısındaki El-Hudeyde limanında askeri operasyondan kaçınılması ve bu durumun Ramazan ayı sürecinde bir ateşkese varılması daha sonra da müzakere masasına dönülmesi olduğunu söyledi.

Ülkede koleraya yakalandığından şüphelenilenlerin sayısının 25 bini aştığı ve ölü sayısında artış olduğuna dikkati çeken Şeyh Ahmed, ikinci meselenin insani konular olduğunu belirtti. BM Özel Temsilcisi ayrıca Yemen'deki açlık sorununa da işaret etti.

Şeyh Ahmed, üçüncü meselenin de ekonomi alanında olduğunu ifade ederek, devlet memurlarının askıya alınmış maaşları ve Merkez Bankası krizi konularının ele alınacağını kaydetti. Şeyh Ahmed, Merkez Bankasının bağımsız kalması ve tüm Yemenlilere maaşların ödenmesi gerektiğini belirtti.

Husilerin kendisinin tarafsız olmadığına ilişkin açıklamalarına da değinen Şeyh Ahmed, "Yemen halkına mesajımız, tarafsız kalacağız ve barış için çalışacağız. BM'nin tutumu tarafsızdır. Ne denilmiş ya da ne denilecek olursa olsun tarafımız bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Husi yanlılarının, havalimanından ayrıldığı sırada Şeyh Ahmed'in yer aldığı konvoya boş su şişesi attığı, aktarıldı. Göstericilerin, BM Özel Temsilcisini Sana Havalimanı'ndaki kuşatmayı kaldırmamakla suçladığı belirtildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed ve Husiler'in bugün başkent Sana'da görüşmesi bekleniyor.

Şeyh Ahmed daha önce yaptığı açıklamada, Yemen'de ramazan ayı öncesinde ateşkes sağlanması için BM'nin taraflar arasında barış müzakerelerinin yeniden başlamasına çalıştığını duyurmuştu.

Yerel basında, BM'nin daha önceki yol haritasında, "Husilerin başkent Sana'dan çekilmesini" öngören maddenin "El-Hudeyde'den çekilmeleri" şeklinde yeniden düzenleneceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Yemen iki yılı aşkın süredir Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :