Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Cumhurbaşkanı Hadi:- "Siyasi çözüme varmak için öncelikle askeri çözüm olacak. Bu çözüm yolu, darbecilerle daha önce yapılan tüm siyasi müzakerelerin başarısız olmasıyla netlik kazandı"- Başbakan Bin Dağr:- "İran'ın, hesaplarını yeniden gözden geçirmesi,

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, ülkesinde siyasi çözüme giden yolun askeri çözümden geçtiğini belirtti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de operasyonlarına başlamasının 2. yılında Suudi Arabistan merkezli Er-Riyad gazetesine demeç veren Hadi, "Siyasi çözüme varmak için öncelikle askeri çözüm olacak. Bu çözüm yolu, darbecilerle daha önce yapılan tüm siyasi müzakerelerin başarısız olmasıyla netlik kazandı." ifadesini kullandı.

Ülkede yaşanan krizle ilgili de değerlendirmede bulunan Hadi, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih arasında iktidarın paylaşımı konusunda anlaşmazlık olup olmadığı yönündeki soruya, "Evet büyük anlaşmazlıklar söz konusu. Anlaşmaları mümkün değil. Her bakanlıkta Husilerle bağlantılı bir üst temsilci var. Tüm talimatlar onların denetiminden geçiyor, tıpkı İran rejiminde olduğu gibi. Bu da Salih'in çok hoşuna gitmiyor." şeklinde cevap verdi.

Hadi, Sana'yı toplarla vurup savaşı bitirmeye muktedir olduklarını aktararak, savaşın uzamasına uyguladıkları ve Husilere baskıyı gerektiren askeri plan ile can kaybından kaçınmalarının sebep olduğunu kaydetti.

Mart 2015'te Aden'den Umman Sultanlığı'na giderken hayatına mal olabilecek büyük bir hata işlediğini açıklayan Hadi, şunları kaydetti:

"El-Mukella'ya giderken Hadramevt Valisi'ni arayarak yolda olduğumuzu ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı hazırlamasını söyledim. Husilerin bu konuşmadan haberi oldu ve askeri birliklere yolda olduğum bilgisini verdiler. Sonrasında telefonları kapattım ve gece yarısına kadar yürümeye devam ettik. Sarayın yolunu kaybettiğimizde Vali'yi arayıp yolu tarif etmesini istedim. Bana 'Saraya yaklaşmayın, sizin geleceğinizi öğrendiler ve etrafı ablukaya aldılar' dedi."

Öte yandan Başbakan Ahmed bin Dağr, "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla Husilerin el koyduğu topraklardan yüzde 85'inin geri alındığını belirtti.

Yemen Haber Ajansı SABA'ya göre, Bin Dağr, "Yemen'i kurtarma operasyonu" olarak tanımladığı operasyonla 2 yıl içinde darbenin sona erdirilmesi hedefine yaklaşmanın yanı sıra İran'ın Yemen'le ilgili projelerinin yok edildiğini aktardı.

Husiler ile Salih güçlerinin Tahran'daki efendilerinin projelerini gerçekleştirme gücünü kaybetmiş piyonlar olarak tanımlayan Bin Dağr, "İran'ın, hesaplarını yeniden gözden geçirmesi, Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nun çok şeyi değiştirdiğini, Arapların artık İran'ın içişlerine karışmasına müsaade etmeyip buna kararlılıkla karşılık vereceğini bilmesinin zamanı geldi." diye konuştu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla 26 Mart 2015'te "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan 2015'te sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :