Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

Dışişleri Bakanı Mihlafi:- "Hükümet, BM Özel Temsilcisi Ahmed'e Sana'da gerçekleştirdiği bazı ziyaretleri için resmi protesto çekti. Bu ziyaretler kabul edilemez, yükümlülükleri ve açıklamalarıyla çelişiyor"

SANA (AA) - Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in başkent Sana'daki bazı ziyaretlerinin "kabul edilemeyeceğini" belirterek, "yükümlülükleriyle çeliştiğini" savundu.

Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin sadece meşru hükümeti tanıdığına ilişkin olumlu açıklamasına rağmen bu ziyaretlerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Mihlafi, "Hükümet, BM Özel Temsilcisi Ahmed'e Sana'da gerçekleştirdiği bazı ziyaretleri için resmi protesto çekti. Bu ziyaretler kabul edilemez, yükümlülükleri ve açıklamalarıyla çelişiyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Mihlafi, ziyaretlerin muhalif taraftan uzlaşı görüşmeleri temsilcileriyle sınırlı kalması gerektiğini vurguladı.

Hişam Şeref'in BM Özel Temsilcisi Ahmed'i görüşmeye çağıracak bir vasfa sahip olmadığını savunan Mihlafi, "Ahmed'in Şeref'le parti yetkilisi olması vasfıyla bir araya geldiği şeklindeki açıklamalarının, görüşme için gerekçe olamayacağı" belirtildi.

Husiler ve Salih yanlılarının kontrolündeki SABA haber ajansı, Ahmed'in, Şeref ile Dışişleri Bakanı vasfıyla görüştüğünü iddia etmişti. Husi yanlısı basında ise bu görüşme, BM'nin Husiler ve Salih yanlıları tarafından ilan edilen Ulusal Kurtuluş Hükümetini tanıdığı şeklinde değerlendirilmişti.

BM Özel Temsilcisi ise Şeref'le devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) yetkilisi vasfıyla görüştüğünü, BM'nin sadece Ahmed bin Dağr hükümetini tanıdığını açıklamıştı.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan ve Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere ülkenin batısındaki bazı bölgeleri elinde tutan Husiler, GPC'li yetkililerle geçen yıl kasım ayında eski Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur başkanlığında Sana'da "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" kurduğunu açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :