Yemen'deki Husiler Sorunu

Yemen'deki Husiler Sorunu

Yemen Dışişleri Bakanı Yasin:

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, gelecek aşamada Husilerin ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarının rolünün bittiğini söyledi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed bin Muhammed Al Halife ile ortan basın toplantısı yapan Yasin, Husi milisleri ve Salih taraftarlarını, mümkün olduğu kadar ülkedeki altyapıyı yıkmaya çalışmak, İran'ı ise onları bu konuda desteklemekle suçladı.

Yasin, şöyle konuştu:

"Husi milislerin Yemenlilere yaptığı büyük bir suçtur. Diyalog oturumlarının, ülkede iç istikrarın sağlanması, milislerin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) kararlarına uymaları ve silahlarının tamamını teslim ettikleri zaman başlayacağını tahmin ediyoruz. Maalesef, gıda maddeleri göndermesi gereken İran da Husi milislerine destek amaçlı savaş gemileri göndermeye çalışıyor ve sanki bölgede çatışmayı daha fazla tırmandırmak istiyor. İran'ın, askeri operasyonların durmasının operasyonun başarısız olduğu anlamını taşımadığını bilmesi gerekir."

Yasin, gelecek aşamada düzenlenecek diyalog görüşmelerinde Husiler ve Salih yanlılarının rolünün olup olmayacağı konusuna da değinerek, "Yemenliler için, Husiler ve Salih yanlılarının rolü bitmiştir. Husiler ve Salih taraftarlarının Yemen ve halkına yönelik yaptıkları bunca şeyden sonra Yemen diyaloğunda rollerinin olacağını zannetmiyorum. Şimdiye kadar Yemen'e yaptıkları yeter" dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Al Halife de "Kararlılık Fırtınası" ve "Umuda Dönüş" operasyonlarının birbirine paralel olarak devam ettiğini ve siyasi, askeri, insani alanları kapsadığını söyledi.

Al Halife, "Biz operasyonların durmasından söz etmiyoruz. Operasyonlar, Husi milislere karşı koymak ve Yemenlileri Husi milisler tarafından gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı savunmak için devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı