Yemen'deki çatışmalar

Yemen'deki çatışmalar

Husilerin Taiz'de yerleşim birimlerine düzenlediği topçu saldırılarında 5 sivil yaralanırken, Husiler, Genel Halk Kongresi'nin resmi sözcüsü Cundi'yi, Taiz'e "vali" olarak atadı

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ablukaya aldığı Taiz kentinde düzenlediği topçu saldırılarda 5 sivilin yaralandığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre Husiler, kentte, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) kontrolündeki bazı yerleşim birimlerine topçu saldırılar düzenledi.

Görgü tanıkları, Husilerin bombardımanlarına hedef olan mahallelerden dumanların yükseldiğini anlatırken, saldırılarda, şu ana kadar 5 sivil yaralandığı belirtildi.   

Bu arada, Husilerin kontrolündeki Yemen resmi haber ajansı SABA'nin haberine göre Husiler, çatışmaların tırmandığı bir dönemde Taiz vilayetine vali atadığını açıkladı. 

Haberde, "Husilere bağlı Devrim Komitesi'nin 63 nolu kararı gereğince, devrik lider Ali Abdullah Salih liderliğindeki Genel Halk Kongresi'nin resmi sözcüsü Abduh Muhammed el-Cundi'nin Taiz valisi olarak görevlendirildiği" kaydedildi.

Eski Taiz valisi Şevki Ahmed Hail, geçen mart ayında Husiler yanlısı Özel Güvenlik Kuvvetleri'nin talimatlarına uymamasını protesto ederek görevinden ayrılmıştı. 

-Taiz'in batı cephesini kurtarma operasyonu başlatıldı

Öte yandan, Hükümet yanlısı HDG'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, HDG'nin Taiz Komutanı Hammud el-Mahlafi, kentin batı cephesinin Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarından kurtarılması ve ablukanın kırılması için operasyon başlattıklarını duyurdu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri destekli HDG'nin, El-Ba'rara semti ile Taiz kentinin batısında kalan El-Haza fabrikası yakınındaki bir kavşakta ilerleme kaydettiği ve çıkan çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğu bilgisi verildi. 

HDG, 16 Kasım'da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de desteğiyle Taiz'i Husiler'den kurtarmak için operasyon başlatmıştı.

Yaklaşık sekiz aydan bu yana Husiler ile HDG arasında çatışmalara sahne olan Taiz'de, Husilerin yerleşim birimlerine düzenlediği topçu saldırıları nedeniyle sık sık sivil kayıplar yaşanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı