Yemen'deki çatışmalar

Yemen'deki çatışmalar

Taiz ve Şebva illerinde Husiler ile Halk Direnişi güçleri arasında meydana gelen çatışmalarda 7 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı

Yemen'in Taiz ve Şebva illerinde Şii Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi güçleri arasındaki çatışmalarda 7 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Emniyet ve hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, Taiz''in kuzey ve güneybatı bölgelerinde Husiler ile Halk Direnişi güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda 5 Husi militanı ile direniş gücü mensuplarından 2 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı. 

Öte yandan ülkenin güneydoğusunda yer alan Şebva ilinin idari merkezi Atek kentinde Halk Direnişi güçlerinin 9 Husi'yi taşıyan araca yönelik kurduğu tuzakta militanların bir kısmı öldü, bir kısmı da yaralandı. 

Yemen'de Eylül 2014'te başkent Sana'yı ele geçiren Husilerin ülkedeki ilerleyişi, çok sayıda kentte kontrolü sağlayarak devam etmişti. Husilerin, Cumhurbaşkanı Hadi'nin başkent baskının ardından Şubat'ta gittiği Aden'e yönelmesiyle Suudi Arabistan öncülüğünde 26 Mart'ta başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu daha sonra ikinci aşama niteliğinde "Umuda Dönüş" operasyonuna dönüştürülmüştü.  

Ülkede tırmanan krizde kilit rol oynayan Aden, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Mart'ta Riyad'a geçmesiyle Husilerin kuşatması karşısında Halk Direnişi güçleri tarafından müdafaa edilmişti. Uzun süre devam eden çatışmaların ardından 17 Temmuz'da Aden'in kontrolünün Halk Direnişi güçlerine geçtiği bildirilmişti.

Aden yakınlarındaki Lahic ile Taiz illerinde son günlerde yönetim yanlısı güçler ile Husi militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Halk Direnişi güçlerinin düzenlediği operasyonlarda dün Aden'e 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve stratejik öneme sahip el-Aned hava üssü bugün ise Lahic ili Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarından kurtarıldı.

Söz konusu hava üssü, ABD'nin el-Kaide ile mücadelesinde de kullanılmış ve bazı hava operasyonları buradan yönetilmişti.

Lahic ilinin başkent Sana'nın güneyinde bulunan Taiz ve İbb'deki direniş güçlerine lojistik destek açısından geçiş noktası olduğu belirtiliyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı