Yemen'deki basın ihlalleri

Yemen'deki basın ihlalleri

SAM Haklar ve Özgürlükler Örgütü, uluslararası topluma Yemen'de basın alanında yaşanan hak ihlalleri karşısında harekete geçme çağrısı yaptı

SANA (AA) - Cenevre merkezli SAM Haklar ve Özgürlükler Örgütü, uluslararası topluma Yemen'de basın alanında yaşanan hak ihlalleri karşısında harekete geçme çağrısında bulundu.

Örgütten Yemen'deki çatışmalarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Son zamanlarda Husiler ve Aden'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Hizam el-Emni güçlerinin, gazeteciler, foto muhabirleri, internet haber siteleri ve diğer basın kuruluşlarına yönelik çeşitli ihlalleri gözlemlendi. Bazı basın kuruluşlarının ofislerine baskınlar yapıldı. Bunlar uluslararası sözleşmelerde geçen fikir ve ifade özgürlüğüne açıkça aykırıdır." ifadeleri kullanıldı.

Aden'de BAE destekli güçler ve çeşitli silahlı grupların son 2 ayda basın ofislerine yaptığı baskınlarda artış görüldüğü kaydedilen açıklamada, veriler hakkında bilgi verilmezken, bunlara ek olarak Hadramevt'te yerel yönetimin ve ona bağlı güçlerin medya mensuplarının sorgulanması, alıkonulması gibi ihlallerde bulunduğu aktarıldı.

Yemen'in diğer kentlerinde de benzer ihlaller yaşandığına değinilen açıklamada, Husilerin ocak ayında bazı basın mensuplarının öldürülmesi ve yaralanması olaylarına karıştığı ve ihlallerini sürdürdüğü kaydedildi.

Örgüt, medya alanında yaşanan bu tür ihlallerin bir an önce sona ermesi ve bunlara bir çözüm bulunması gerektiğini vurgularken, uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yaptı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :