Yemen'deki ateşkes

Yemen'deki ateşkes

Başbakan Bin Dağr:-"Ateşkesin ilk işaretleri iyi gözüküyor" -"Tüm Yemen halkının umudunu gerçekleştirecek, silahın diğer tarafların değil sadece devletin elinde bulunmasını garanti edecek daimi bir barış istiyoruz. Karşı tarafın (Husilerin) ders aldığını

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı çağrı üzerine gece yarısından sonra yürürlüğe giren ateşkesin ilk işaretlerinin "iyi gözüktüğünü" belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed ile bir ayaya gelen Bin Dağr, cephelerdeki tüm "meşru güçlere", sağduyu ve ateşkes çağrısı yapıldığına dikkati çekerek, hükümetin ateşkese bağlı kalacağını vurguladı.

BM temsilcisi Şeyh Ahmed ile görüşmede Husiler ile 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılacak görüşmelere ilişkin hazırlıklar konusunu ele alan Bin Dağr, barış için uzun yıllara değil iyi niyete ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Tüm Yemen halkının umudunu gerçekleştirecek, silahın diğer tarafların değil sadece devletin elinde bulunmasını garanti edecek daimi bir barış istiyoruz. Karşı tarafın (Husilerin) ders aldığını umuyoruz."

Şeyh Ahmed de Yemenli taraflar arasındaki görüşmelerde, "Husilerin kentlerden çekilmesini ve silahların devlete teslim edilmesini" içeren BM Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararının esas alınacağına işaret etti.

"Daha önce açıklanan 5 maddenin, Kuveyt görüşmelerinin temel noktası olacağını" ifade eden Şeyh Ahmed, ateşkesin olumlu sonuçlanacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla 5 konu üzerinde yürütüleceğini bildirmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden yapılacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :