Yemen'de Kurban Bayramı

Yemen'de Kurban Bayramı

Hükümet güçleri ile Husiler ve devrik lider Salih'e bağlı birlikler arasında devam eden savaş ortamı Kurban Bayramı hutbelerine de yansıdı- Yemenliler, bayram hutbelerinde birlik ve barış mesajları yerine savaşı sürdürme çağrıları dinledi

SANA (AA) - Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih arasında devam eden savaş ortamı Kurban Bayramı hutbelerine de yansıdı.

Kuveyt'te Birleşmiş Milletler (BM) ara buluculuğunda yapılan barış müzakerelerinin askıya alınmasının ardından daha da şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Kurban Bayramı'na savaş gerginliğiyle giren Yemenliler, bayram hutbelerinde birlik ve barış mesajları yerine savaşı sürdürme çağrıları dinledi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin Salih ile Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali el-Makdişi namazlarını Marib kentindeki En-Nasr askeri kampında kıldı.

Okunan bayram hutbesinde direnişe vurgu yapılarak, Yemenlilere acılar yaşatan darbe projesinin reddedilmesi çağrısında bulunuldu.

"Zulme tepki göstermek ve milislerin kaoslarına karşı çıkmak için ayağa kalkan Yemenlilerin hayallerinin gerçek olacağı" belirtilen hutbede, "Meşru yönetimin liderlerinin çabaları, milli ordunun ve Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) kurban verdiği kahramanlarla zafer yakınlaşmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Hutbede ayrıca, tüm Yemenlilerin hal dilinin "Yemen devleti geri alınana, Yemen iradesi darbe komplosuna galip gelene kadar bayramım direniştir." şeklinde olduğuna dikkat çekildi.

Husilerin kontrolünde bulunan başkent Sana'da ise devrik lider Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) ve Husilerin katılımıyla oluşturulan Yüksek Siyasi Konsey'in Başkanı Salih es-Samad ile yardımcısı Kasım Lebuze, bayram namazlarını Camiu'l Kebir'de kıldı.

Burada okunan hutbede, Suudi Arabistan'a "Yemenli hacıların hac ibadetini yapmalarını engellediği" suçlaması yöneltildi.

Riyad yönetiminin ayrıca Müslümanlar arasında fitneyi körüklediği ve bir grubu desteklediği belirtilen hutbede, hükümet güçleri ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine işaret edilerek, "düşmana karşı sebat gösterme, cepheleri ve safları birleştirme, bireysel sorumlulukları yerine getirme, savaş cephelerine insan gücü ve maddi destek gönderme" çağrısı yapıldı.

- Taiz'de bayram namazı sonrası eylem

Öte yandan, Taiz sakinleri, bayram namazının ardından kente yönelik ablukanın kaldırılması ve Husilerin sivilleri hedef alan saldırılarının durması talebiyle eylem yaptı.

Hürriyet meydanında düzenlenen gösteride, ordu ve HDG'ye, kentin Husiler ve Salih güçlerinden geri alınması için başlatılan operasyonları tamamlama çağrısında bulunuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :