Yemen'de koalisyon güçlerinin hava operasyonları

Yemen'de koalisyon güçlerinin hava operasyonları

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'in Saada kentinde sivillere ve altyapıya zarar verdiğini kaydederek, bunun savaş hukukunun açık ihlali olduğunu bildirdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) bugün yayımladığı raporda, Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Saada kentindeki hava saldırılarının sivillere ve altyapıya zarar verdiği belirtildi.

HRW'nin "Saada'yı hedef almak: Koalisyon güçlerinin hukuksuz hava saldırıları" başlıklı raporunda, Yemen'in Saada kentindeki hava saldırılarında Nisan ayından bu yana onlarca sivilin hayatını kaybettiği kaydedilerek bunun savaş hukukunun açık ihlali olduğu bildirildi.

Saada'da 6 Nisan ile 11 Mayıs arasındaki saldırılarda 35'i çocuk en az 59 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, sivillere ait evlerin, beş pazar yerinin, bir okul ve bir akaryakıt istasyonunun tahrip edildiği, bu yerlerde Husilerin askeri aktivitesinin ise tespit edilemediği kaydedildi.

Görgü tanıklarının ifadesi, uydu görüntüleri, video ve fotoğraflara dayanılarak hazırlandığı belirtilen raporda, 5 Mayıs'ta bir kültür merkezi ile bitişiğindeki evlerin isabet alması sonucu El-İbbi ailesinden 17'si çocuk 27 kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.

Raporda Husilerin de kente uçaksavar yerleştirdiğinin tespit edildiği belirtilerek, yoğun sivil nüfusun barındığı bölgelere askeri teçhizat yerleştirilmesinden kaçınılması istendi.

HRW, koalisyon güçlerinden de, insan hakları ihlallerini soruşturmaları ve sivil mağdurlara uygun şekilde tazminat verilmesini talep etti. 

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'tan bu yana Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin talebi üzerine Yemen'de Husi hedeflerine hava operasyonu düzenliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı