Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

Yemen'de Husilerin hükümet ilanına tepkiler

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi:"Bu, barış müzakerelerine dair kalan umutları, tüm barış ve diyalog çabalarını sonlandırma çabasıdır"

ADEN (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından açıklanan "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"ne ilişkin, "Bu, barış müzakerelerine dair kalan umutları, tüm barış ve diyalog çabalarını sonlandırma çabasıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Hadi, "30 Kasım Bağımsızlık Günü" dolayısıyla halka yaptığı konuşmada, "Zayıflıkla itham edilene kadar ülkeyi savaşlardan uzaklaştırmaya devam ettik, vatan ve kan üzerinde kumar oynayanlara karşı barış için ellerimizi ve gönüllerimizi açık tuttuk." ifadelerini kullandı.

Barış görüşmelerinin yeniden başlayabileceğine işaret eden Hadi, Husiler ve Salih yanlılarına, "Taşkınlıklarınızdan dönmeniz, halkın kararına teslim olmanız ve Yemenlilerin iradesi olan Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarına saygı duymanız şartıyla hala barışın elleri açıktır." diye seslendi. Hadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemen'de barışın sağlanması için Birleşmiş Milletler (BM) ve bölgesel çabaları memnuniyetle karşıladığımızı yineliyoruz. Gerçek barışın sağlanması ise ancak Körfez girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve darbenin sonlandırılmasını içeren BM'nin 2216 sayılı kararının hayata geçirilmesiyle olacak."

Husiler ve Salih'in partisi GPC'nin Sana'da kurduğunu açıkladığı "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"ni, "Bu, barış müzakerelerine dair kalan umutları, tüm barış ve diyalog çabalarını sonlandırma çabasıdır." sözleriyle eleştiren Hadi, "İran'ın bölgedeki abes emellerinin kırılma vakti yaklaştı. Bizler, tüm platformlarda İran'ın müdahalelerine ve bunun dünya ile bölge üzerindeki etkilerine ilişkin sürekli uyarılarda bulunduk." diye konuştu.

Yemen Cumhurbaşkanı ayrıca, uluslararası toplumdan "sorumluluklarının arkasında durup aldığı kararları hayata geçirmesi ve Yemen halkının iradesi ile tercihlerine saygı duymasını" istedi.

Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC, 28 Kasım'da eski Aden Valisi Abdulaziz bin Habtur başkanlığında Sana'da "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" kurduğunu açıklamıştı.

Husiler ile GPC arasında 28 Temmuz'da imzalanan "ulusal siyasi anlaşma" esas alınarak kurulduğu ileri sürülen hükümette 3'ü başbakan yardımcısı, 7'si devlet bakanı olmak üzere 35 bakanın görev yapacağı aktarılmıştı.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten beri başkent Sana başta olmak üzere ülkenin batısındaki bazı bölgeleri elinde tutuyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :