Yemen'de Husiler ile yapılan anlaşma

Yemen'de Husiler ile yapılan anlaşma

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi: "Ülkeyi iç savaştan ve çatışmalardan uzak tutacak anlaşma sağlandı"

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkeyi iç savaştan ve çatışmalardan uzak tutacak anlaşmanın sağlandığını belirtti.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Hadi, yönetim ile Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında yapılan anlaşmanın imza töreni sırasında yaptığı konuşmada, "Yoğun ve yorucu çalışmalar sonucu, siyasi kesimler arasında sevgili vatanımızı kasıp kavuran krize son veren, ülkeyi iç savaştan ve çatışmalardan uzak tutacak anlaşma sağlandı" dedi.

Hadi, "Bu anlaşma, ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararları pratiğe dökmek, engelleri aşmak için bir geçit sağlıyor. Herkes tarafından net bir şekilde uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer de tüm kesimlere şiddet olaylarını bırakma çağrısı yaparak, herkesin anlaşma maddelerine uyması gerektiğini ifade etti.

- Anlaşmayı 2 parti imzalamadı

Öte yandan Halkın Nasırcı Birliği ve Er-Reşad Birliği partilerinin, Ensarullah Hareketi ile yapılan anlaşmayı imzalamadığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, söz konusu partilerin Husilerin, ele geçirdiği ve kontrol altında tuttuğu Amran şehrinden çekilmesine ilişkin maddeleri kabul etmemesine karşı çıktığından ötürü anlaşmaya imza atmadığı ifade edildi.

 Yemen'de yaşanan krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla Ensarullah Hareketi (Husiler) ve yönetim arasında anlaşma sağlanmış; Husilerin, silahlı çatışmalarla ele geçirdikleri Amran şehrinden çekilmeye ilişkin maddeyi kabul etmediği öne sürülmüştü.

Kaynak:Haber Kaynağı