Yemen'de hükümet karşıtı gösteriler

Yemen'de hükümet karşıtı gösteriler

Cumhurbaşkanı Hadi, orduya her türlü ihtimale karşı "teyakkuz halinde ve hazırlıklı olması" talimatı verdi

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkedeki gelişmelere ilişkin orduya, her türlü ihtimale karşı "teyakkuz halinde ve hazırlıklı olması" talimatı verdi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, olağanüstü toplanan Milli Savunma Kurulu ile Yüksek Güvenlik Komitesi toplantısında Cumhurbaşkanı Hadi, Husiler'in başkent Sana'nın girişinde çadırlar kurmasına ve yaşanan güvenlik problemlerine ilişkin, "Devlet, yalnızca Sana'yı değil tüm ülkeyi etkileyen bu tehdite karşı seyirci kalmayacaktır" ifadesini kullandı.

Ocak ayında sona eren Ulusal Diyalog Konferansı'nda Husiler de dahil siyasi, toplumsal ve kültürel alanda ülkedeki tüm oluşumların temsil edildiğini hatırlatan Hadi, "10 ay süren görüşmelerin ardından yaşanan gecikmeye rağmen başarılı bir şekilde kapsamlı bir ulusal diyalog ortaya çıktı. Barış, güvenlik, istikrar ve ülkenin birliği için Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi 5 ülke, Körfez İşbirliği Konseyi ve Avrupa Birliği desteği ve gözetiminde yapılan görüşmelerden ülkenin yanı sıra bölge ülkeleri ve uluslararası camia da memnuniyetini dile getirdi" diye konuştu. 

BM ve KİK'in girişimiyle geçen yıl martta başlayan ulusal diyalog görüşmelerine toplumun farklı kesimlerini temsilen kişiler katılmış, görüşmelerde "Güney sorunu, yeni devletin kurulması, hak ve özgürlükler, geçiş dönemi adalet ve kalkınma" gibi konulara çözüm aranmıştı.

Hadi, Husilerin petrol ürünlerine verilen desteğin kaldırılmasını gerekçe göstererek yaptıkları eylemlerin arkasında farklı meselelerin olduğunu savunarak, "Husilerin, eski ve dayanaksız bahanelerle halka yaptırım uygulamaya hakkı yok. Herkes gerçeklerin farkında" ifadesini kullandı.

Hadi, "Milli Savunma Kurulu ile Yüksek Güvenlik Komitesi tam bir hazırlık halinde olmalı, güvenlik ve istikrarı tehdit eden hiç bir ihlal karşısında tavizkar davranmamalıdır" dedi. 

Genelkurmay Başkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, Adalet, Savunma, İçişleri, Dışişleri, Enformasyon ve Maliye Bakanları ile üst düzey komutanlardan oluşan ve cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Yemen Milli Savunma Kurulu'nda, ülkedeki güvenlik ve barış konuları ele alınırken, en büyük güvenlik birimi Yüksek Güvenlik Komitesi'nde ise Savunma ve İçişleri Bakanları ile askeri ve emniyet yetkilileri, ülkedeki güvenlik problemlerini görüşüyor.  

Husi Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısı üzerine 3 gündür hükümetin düşürülmesi talebiyle gösteriler düzenleyen Husiler, başkent Sana'a giriş bölgelerinde kamplar kuruyor.

Husi, harekete ait el-Mesira kanalında yaptığı açıklamada, yöneticilere, cuma gününe kadar hükümeti görevden alma konusunda mühlet vermiş, aksi halde "ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini" söylemişti.

Husi ayrıca, başkent Sana'da hükümetin düşürülmesi talebiyle gösteriler düzenlenmesi çağrısında buunmuştu. 

Şia'nın Zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "Husi Hareketi", 1992'de Hüseyin Bedir el-Husi tarafından kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı