Yemen'de alıkonulan gazeteciler

Yemen'de alıkonulan gazeteciler

MAREB (AA) - Yemen'de Husiler tarafından alıkonulan 10 gazetecinin yakınları, gazetecilerin akıbetleri konusunda çok büyük endişe duyduklarını belirtti.Yemen'de...

MAREB (AA) - Yemen'de Husiler tarafından alıkonulan 10 gazetecinin yakınları, gazetecilerin akıbetleri konusunda çok büyük endişe duyduklarını belirtti.

Yemen'de Husilerin alıkoydukları kişiler arasında "gazeteci, basın mensubu veya düşünce suçlusu" bulunmadığını açıklamasının ardından, 10 gazetecinin yakını yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Husiler tarafından yapılan söz konusu açıklamayı reddettiklerini ifade eden gazetecilerin yakınları, gazetecilerin yaklaşık 1 yıl önce başkent Sana'daki yerel yönetim binasından Husiler tarafından kaçırıldıklarını ifade etti.

Husilerin söz konusu gazetecilere yönelik uygulamalarının ve bu kişilerin bilinmeyen bir yerde alıkonulmalarının çok büyük endişe duymalarına neden olduğu kaydedildi.

Gazetecilerin 9 Mayıs'tan bu yana açlık grevi yaptığına işaret edilerek, bu kişilerin sağlık durumlarının kötüye gitmesinin de kendilerini korkuttuğu ve acılarını artırdığı belirtildi.

Arap Gazeteciler Birliği, Yemen Gazeteciler Sendikası ve Uluslararası Gazeteciler Birliği'den Husilerin açıklamalarına karşı net bir tavır almaları talep edildi.

Yemen Gazeteciler Sendikası'ndan, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının 14 gazeteciyi alıkoyduğu, bunların 10'unun 26 Mayıs'a kadar Sana'daki bir hapishanede olduklarını ancak şimdiki yerlerinin bilinmediğini açıklaması yapıldı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Dün de müzakerelerin tarafları arasında serbest bırakılması istenen isimlerin yer aldığı listeler değiş tokuş edilmiş ve böylelikle bu konuda büyük aşama kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :