Yemen'de akaryakıt sorunu

Yemen'de akaryakıt sorunu

Başkent Sana'da yaşanan akaryakıt kıtlığı günlük hayatı zorlaştırıyor

SANA (AA) - Yemen'in başkenti Sana'da son üç gündür yaşanan akaryakıt kıtlığı günlük hayatı zorlaştırıyor.

Petrol istasyonları önünde oluşan uzun araç kuyrukları akaryakıt almak isteyen araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Başkent Sana'nın işlek caddeleri üzerindeki istasyonlarda oluşan uzun araç kuyrukları trafiğin akışını da engellerken, kuyrukta uzun süre bekleyen sürücülerle güvenlik güçleri arasında yer yer tartışmalar yaşanıyor.

Benzin kıtlığı yanlızca araç sahiplerini etkilemiyor. Ülkede yaşanan enerji açığını kapatmada önemli rol oynayan jeneratörlerin kullanımında da kullanılan benzin ve mazot yaşanan kıtlık nedeni ile hayatın felç olmasına sebep oluyor.

İşyeri sahipleri elektrik kesintileri sırasında jeneratörleri çalıştıracak yakıtı bulamadıkları için ekonomik kayba uğradıklarını söylerken, Sana'lıların en büyük gelir kaynaklarından biri olan taksicilik de kıtlıktan etkileniyor.

Sırada bekleyen sürücülerden Abdülvasa el-Gabri tam 6 saattir sıra beklediğini belirterek, ''Ben normal işime ek olarak taksicilik de yapıyorum. Bu benim için büyük bir gelir kaynağı. Ancak yaşanan bu kıtlık bizi olumsuz etkiliyor. Saatlerdir bekleyip de benzin alamayanlarımız var'' şeklinde konuştu.

- ''Krizin sebebi özel istasyonlar''

AA muhabirine konuşan Yemen Petrolleri Genel İdaresi ve Petrolcüler Sendikası Başkanı Hasan eş-Şermani, krizden özel petrol istasyonlarını sorumlu tuttu.

Eş Şermani devlete ait petrol istasyonlarında yığılma olmasından, zamanında ödeme yapmayan ve kaçak yakıt kullanan özel istasyonları sorumlu tutarken, ''Bu istasyonlar illegal yollarla akaryakıt alıyorlar. Ve satılan benzin ve mazotlarda yasa dışı katkı maddeleri var. Ayrıca petrol alımlarındaki ödemelerini geciktirdikleri için kendilerine yakıt verilemiyor. Dolayısıyla devlete ait istasyonlarda uzun kuyruklar oluşuyor'' dedi.

Sürücüler ve araç sahipleri krizin bir an önce çözümlenmesini bekliyor. Yetkililer başkent Sana'ya günlük 1 milyon litre benzin nakledildiğini açıklarken günlük kullanımın 1 milyon litrenin üstüne çıkması ile talebin karşılanamadığını da ekliyor.

Başkente tankerlerle yapılan akaryakıt sevkiyatı bazen Sana'ya girişlerde yaşanan güvenlik zaafiyeti ve kabilelerin yol kesmeleriyle de kesintiye uğrayabiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı