Yemen darbeyle karşı karşıya

Yemen darbeyle karşı karşıya

Yemenli insan hakları savunucusu Nobel ödüllü Tevekkül Karman, "Yemen bugün karşı devrimle, tam teşekküllü bir darbeyle karşı karşıya" dedi.

Yemenli insan hakları savunucusu Nobel ödüllü Tevekkül Karman "Yemen bugün karşı devrimle karşı karşıya" dedi.

Karman, AA muhabirine şöyle konuştu:

"Yemen bugün karşı devrimle ve tam teşekküllü bir darbeyle karşı karşıya. Karşı devrim, devrik diktatör Ali Abdullah Salih ve İran'ın maşa olarak kullandığı Husiler tarafından sahneye konmakta.

Bu darbe,  Yemen devrimini baltalamayı ve halkın hayallerini çalmayı amaçlıyor. Peki Salih, Ali Hamaney ve Abdulmelik el-Husi başarıya ulaşacak mı? Hayır, asla!Yemen halkı onların hepsinden daha büyüktür. Halkın tamamı bu İran projesini reddedecek ve planlarını boşa çıkaracaktır."

"Darbecilerin ülkenin kuzey ucundan (Sa'da kentinden) geldiklerine işaret eden Karman "Yemen'de ekonomik gücü, petrolü, ülkenin gelir kaynaklarının ve insan gücünün tamamını elinde tutan büyük kitle Abdulmelik el-Husi'nin yönetimini asla kabul etmeyecek" öngörüsünde bulundu.

"Diren Hadi"

"Diren Hadi, Yemen halkı senin arkanda!" sözleriyle Cumhurbaşkanı Hadi'ye destek veren Karman, sözlerine şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin direnişini selamlıyoruz. Cumhurbaşkanının silahlı milislere pabuç bırakmaması ve onların şartlarını kabul etmeye yanaşmaması her türlü takdirin üstündedir. Salih ve İran destekli Husiler başkent Sana'yı milisleriyle kontrol altına almış olsalar da alternatif bir cumhurbaşkanı ilan etmeye cesaret edemediler. "

"Her ne kadar Cumhurbaşkanı Hadi'nin geçiş dönemini yönetme konusunda zaafları olsa da, yolsuzlukları önlemede ve milisleri sindirmede başarısız kalsa da, ülkenin meşru Cumhurbaşkanı olduğunu, Yemen'in Hadi'nin önderliğinde anayasasını hazırlaması ve seçimlere gitmesi gerektiğini" belirten Karman, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının evini kuşatma altında tuttukları ve 21 Eylül'den beri kendisini zorunlu ikamete tabi tuttukları halde başka birini cumhurbaşkanı ilan edemediler. Çünkü Yemen halkının onların yönetimini asla kabul etmeyeceğini gayet iyi biliyorlar. Ülkenin bütün kaynakları onların mukaddes merkezi kuzeyin en kuzeyinin (Sa'da kenti) dışındaki bölgelerdedir."

"Yemen İran işgali altında"

"Cumhurbaşkanının şu anda esir durumda" olduğuna dikkati çeken Karman, şu ifadeleri kullandı:

"Ülke tarih boyunca Yemen'in başına bela olmuş kabileci ve mezhepçi bir odağın zulmü altındadır. Sadece Cumhurbaşkanı değil Yemen şu anda devrik başkan Ali Abdullah Salih tarafından koordine edilen İran işgali altındadır."

Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Tevekkül Karman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Abdulmelik el-Husi elinde bulundurduğu şiddet vasıtalarıyla, devrik Salih'in desteğiyle ve silahlı güçle Yemen'e hükmedebileceğini zannediyor. Abdulmelik el-Husi sadece rüya görüyor. Yemen halkı Abdulmelik el-Husi'den daha büyüktür. Yemen halkı Abdulmelik el-Husi'yi başkentten çıkarıp geldiği yere geri göndermeye kadirdir. Bu kalkışma 11 Şubat Devrimine yönelik bir karşı devrim hareketidir. Yemen halkı bu darbecilere kim olduğunu gösterecektir."

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla daha da tırmanmıştı. Bu gelişmelerin ardından önceki gün, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiği iddia edilmişti.

Dün Gece ise Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşma sağlandığı açıklanmıştı. Ayrıca Husilerin Cumhurbaşkanı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i serbest bırakma teminatı verdiği ifade edilmişti.

AA