Yemen Başbakanı Bahhah'ın BAE ziyareti

Yemen Başbakanı Bahhah'ın BAE ziyareti

ABU DABİ (AA) - Yemen Başbakanı Halid Bahhah, Abu Dabi Emirliği Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan tarafından kabul edildi.Birleşik Arap Emirliği...

ABU DABİ (AA) - Yemen Başbakanı Halid Bahhah, Abu Dabi Emirliği Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan tarafından kabul edildi.

Birleşik Arap Emirliği (BAE) resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, heyetlerin de katıldığı görüşmede Yemen'deki son askeri ve siyasi gelişmeler ele alındı.

Bahhah'ın, Nahyan'a, Yemen hükümetinin, ülkenin Aden'den yönetilmesindeki rolüne, isyancı birliklerden arındırılan bölgelerde güvenliğin sağlanmasına ve koalisyon güçlerinin desteğiyle diğer bölgeleri de isyancı birliklerden arındırılmasına ve ülkenin farklı bölgelerinde yürütülen insani yardım çalışmalarına ilişkin bilgi verdiği kaydedildi. 

Al Nahyan ise Suudi Arabistan'ın öncülüğünde yürütülen Umuda Dönüş operasyonunun, insani yardımların ulaştırılması, ülkede güven ve istikrarın sağlanması, ulusal, ekonomik ve sosyal kurumların inşasına destek olunması kapsamında yapılan plan üzerine devam edeceğini vurguladı.

Yemen'de ocak ayında devletin yönetim biçimine silahla müdahale eden Ensarullah Hareketi'nin ilerleyişinin ardından Sana'dan Aden'e intikal eden Yemen hükümeti, "güvenlik şartlarını" gerekçe göstererek çalışmalarını geçici olarak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan yürütmeye başlamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu. Yemen'de mart ayından bu yana yaşanan çatışmalarda, koalisyon güçlerinin bileşenlerinden BAE'e ait 63 asker yaşamını yitirmişti. ​

Bu süreçte 16 Eylül'de Aden'e dönen Bahhah, ikamet ettiği otelin önünde 6 Ekim'de düzenlenen bombalı saldırının ardından 11 Ekim'de yeniden Riyad'a gitmişti. Bahhah'ın son olarak geçen pazar ülkeye dönüşünün ardından Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de çarşamba sabahı Aden'e gelmişti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı