Yelkovan kuşları için İstanbul Boğazı'nda denetim

Yelkovan kuşları için İstanbul Boğazı'nda denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İBB Zabıta ekipleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile nesli tükenmekte olan yelkovan kuşlarının korunması amacıyla İstanbul Boğazı'nda denetim yapıldı

İSTANBUL (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz Zabıtası ve Beşiktaş Zabıta Müdürlüğü ekipleri, amatör balıkçıların oltalarına takılarak yaşamlarını yitiren yelkovan kuşları için İstanbul Boğazı'nda denedim yaptı.

Edinilen bilgilere göre, son birkaç gündür İstanbul Boğazı'nda çok sayıda yelkovan kuşunun yaşamını yitirmesi üzerine ilgili kuruluşlar harekete geçti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İBB Deniz Zabıtası, Beşiktaş Belediyesi Zabıta ekipleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriOrtaköy'den Bebek'e kadar sahil boyunca denetim yaptı ve amatör balıkçılardan yelkovan kuşlarını korumaları hususundan hassasiyet göstermeleri istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yelkovanların, balık; özellikle hamsi, sardalya ve uskumrugiller familyası üyeleriyle ve eklem bacaklı kabuklularla beslendiklerini söyledi. Kuşların İstanbul Boğazı'na geldikten sonra gitmeyip balıkçıların oltalarına takıldıkları bilgisinin kendilerine ulaştığını aktaran Karaca, bunun üzerine girişimde bulunduklarını söyledi.

Bu amaçla Beşiktaş'taki amatör su ürünleri avcılarına yönelik bir denetim faaliyeti gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaca, "İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi; Beşiktaş İlçe Müdürlüğü, İBB Zabıta Müdürlüğü ve Beşiktaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Beşiktaş'ta olta balıkçılığı yapanlara yönelik denetimler gerçekleştirdik. Ortaköy'den Bebek sahiline kadar olan bölgede yapılan denetimlerde, herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı." dedi.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında balıkçıların bilgilendirildiğini ifade eden Karaca, "Denetimde, daha önce basına da yansıyan amatör balıkçıların oltalarına takılan yelkovan kuşları hakkında balıkçılara bilgi verildi. Kuşların Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Kırmızı Listesinde (IUCN), Küresel Ölçekte Hassas (UV) Tür olarak yer aldığı anlatıldı. Balıkçılardan Aralık-Nisan sonuna kadar İstanbul Boğazı'nda görülen bu kuşların zarar görmemeleri için dikkatli davranmaları istendi. Bu amaçla balıkçılardan, kuşların olta takımlarına takılara zarar görmelerini engellemek için 10-15 gün kadar bu bölgelerde amatör avcılık yapmamaları talep edildi." diye konuştu.

İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, denetime bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de katılım gösterdiğini, konunun anlatılması üzerine amatör balıkçıların hoşgörü gösterdiğini dile getirerek, kaçak ve bilinçsiz avlanmaya müsaade etmeyeceklerini bunun içinde denetimlerin 10-15 gün süreceğin sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :