Yazın Bereket, Kışın Eziyet

Yazın Bereket, Kışın Eziyet

Aydın'da çiftçiler, yaz aylarında tarımın can damarı durumundayken kış aylarında taşkın nedeniyle kabusa dönüşen Büyük Menderes Nehri'nde kapsamlı ıslah çalışması yapılarak sıkıntının giderilmesini bekliyor- Aydın Ziraat Odaları Başkanı Posacı:- "Büyük Me

AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'da çiftçiler, yaz aylarında sulama nedeniyle tarımın can damarı durumundayken kış aylarında taşkın nedeniyle zarara neden olan Büyük Menderes Nehri'nde kapsamlı ıslah çalışması yapılarak sıkıntının giderilmesini istiyor. 

Aydın Ziraat Odaları Başkanı Rıza Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarında doğup kilometrelerce yol alarak, Aydın'ın Söke ilçesinden denize dökülen nehrin, tarım için hayati önem taşıdığını söyledi. 

Aydın Ovası'nın yazın baştan sona Büyük Menderes Nehri ile sulandığını dile getiren Posacı, kışın da çiftçilerin arazilerine mevsimlik sebzelerin yanı sıra buğday, arpa, fiğ ve yonca ekerek kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalıştığını ifade etti. 

Her yıl yaşanan taşkın nedeniyle arazileri su altında kalan çiftçilerin, mahsullerinin heba olmasının yanı sıra yem satın almak zorunda kalarak ikinci bir zararla karşı karşıya kaldığını aktaran Posacı, şunları kaydetti: 

"DSİ tarafından 2005 yılında nehirde bir ıslah çalışması yapıldı. Bu sayede çiftçiler kışın da arazilerine kaba yem ihtiyacını karşılayacak mahsuller ekmeye başladı. Üreticiler kendi yemlerini üretip satın almayınca, hayvan sayısı neredeyse ikiye katlayarak 180 binden 340 bine yükseldi. Ancak süreç içerisinde taşkınlara karşı bu ıslah çalışmasının yeterli olmadığı ortaya çıktı. Büyük Menderes Nehri çiftçiler için yaz sulamasıyla bereket, kışın ise taşkınlar nedeniyle cefa kaynağı oluyor. Nehirdeki ıslah çalışmasının, yatağının genişletilmesi, yan derelerin ıslahı ve toprak erozyonunun önleneceği kompleks bir projeyle yeniden ele alınması gerekiyor."

- Çiftçilere uyarı

Aydın'da Kuyucak'tan Koçarlı'ya kadar etkili olan taşkının tarım alanlarına büyük zarar verdiğini anlatan Posacı, taşkının önlenmesi sürecinde çiftçilere de önemli görevler düştüğünü belirtti. 

Nehrin bazı noktalardan su alınırken seddelere zarar verilebildiğini aktaran Posacı, "Çiftçiler bazı noktalarda su alırken seddeyi zayıflatıyor ve patlamalar oradan gerçekleşebiliyor. Çiftçilerimizin de hassasiyetle su alım noktalarında, sulama birliklerinin de marifetiyle düzgün bir yapı oluşturması gerekiyor. Çiftçilere çeşitli seminer ve toplantılarla bu işin önemi mutlaka anlatılmalı" diye konuştu. 

- Üreticiler mağdur 

Taşkından zarar gören çiftçilerden Efeler ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi'nde ikamet eden Ahmet Balcı (59), küçük baş ve büyükbaş hayvan beslediğini, kış aylarında mevsimlik sebzenin yanı sıra yem ihtiyacını karşılamak için arpa, buğday, fiğ, yonca ektiğini belirtti.  

Taşkından dolayı bu yıl yaklaşık 40 bin lira zararı olduğunu dile getiren Balcı, "Arazilerimiz taşkınlar nedeniyle su altında kalıyor. Meraya hayvanları sokamıyoruz. Yem almaya kalksak altından kalkamayız çünkü günlük nereden baksanız 100 lira masraf yapmamız lazım. Çok zor duruma düşüyoruz. Yetkililerden nehir yatağının ıslah edilerek taşkınlara son verilmesini istiyoruz" dedi. 

Çiftçi Nurettin Çoban (61) ise arazisine buğday ekerek, hayvan yemi elde etmeyi planladığını ancak taşkınlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ifade ederek, "Menderes Nehri'nden yazın nasıl faydalanıyorsak, kışın da zarar görmememiz lazım. Taşkının önlenmesine yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı