Yaylanın doğal "derin dondurucusu"

Yaylanın doğal "derin dondurucusu"

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan vatandaşlar, Toros Dağları'nın zirvesindeki 50 metrelik obruğu, "soğuk hava deposu" olarak kullanıyor- Yiyeceklerini obrukta depolayan vatandaşlar, buradan çıkardıkları karı, içme suyu olarak da değerlendiriyor- İlçede

ANTALYA  (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde Toros Dağları'nın zirvesindeki 50 metrelik obruk, yiyeceklerin saklandığı "soğuk hava deposu" gibi kullanılırken, buradan çıkarılan kar da eritilerek içme suyu olarak tüketiliyor. 

Akseki ilçesinin bin 900 rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkisindeki obruk (derin çukur), yaz kış erimeyen karıyla bölge halkının ihtiyacını karşılıyor.

İlçede yaşayan Mevlüt Arıcı, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu "soğuk hava deposu" gibi kullandığını anlattı. Çimi Yaylası Kuyu mevkisinde 500 kişinin yaşadığını belirten Arıcı, şöyle konuştu:

"Bu obruğun derinliği yaklaşık 50 metre. Eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Buranın derecesi sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt ve çökeleklerini, hatta etlerini obrukta saklarlar, yani soğuk hava deposu gibidir.  Burası herkes tarafından görülmesi gereken bir yerdir."

Ahmet Akar da çocukluğundan beri yaylalara çıktığını ve keçi otlattığını söyledi. Geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını anlatan Akar, günümüzde ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını giderdiklerini aktardı. Akar, "Geçmişimizde atalarımız su yokken küçük ve büyükbaş hayvanlarımızı buradan kar alarak sulamışlar" dedi.

Yörede, obruktan çıkarılan kar ile pekmez karıştırılarak "kar aşı" adı verilen bir tatlı da yapılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı