"Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan"

"Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan"

YAYFED Başkanı Üstün:- "Değişiklik yapılması planlanan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Telif haklarıyla ilgili çıkması ya da değiştirilmesi planlanan kanun maddeleri eksiksiz çıkmalı"- "Bizim en önemli hedefimi

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Türkiye'de son yıllarda korsan yayıncılığın azalmasına rağmen bitmediğine dikkati çekerek, "Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan. Bunlarla da mücadele etmek gerekiyor. Hem meslek birliklerinin hem YAYFED'in üzerine düşen, bu mücadeleyi hakkıyla yerine getirmek." dedi.

Bünyesinde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM), Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'yle (DEKMEB), Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği'ni (EĞİTİMYAYBİR) barındıran YAYFED'in 20 Mayıs'ta yapılan 4. Olağan Genel Kurul'unda yeni yönetim belirlendi.

Olağan Genel Kurul'un ardından yeni dönemin başkanlığını üstlenen Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YAYFED'in 2011 yılında TBYM ve YAYBİR tarafından kurulduğunu, DEKMEB ve EĞİTİMYAYBİR'in de sonradan sürece dahil olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Üstün, federasyonun öncelikli amaçlarının, korsan yayıncılıkla mücadele ve telif haklarıyla alakalı hukuksal çalışmalar yapmak olduğunu dile getirdi.

Yayıncıları bilgilendirme çalışmaları da yaptıklarını aktaran Üstün, "YAYFED, tamamen meslek birliklerinin üye olduğu, yayıncılara yönelik bir federasyon. Meslek birlikleri delege sayılarına göre buraya aday gönderiyor ve iki yılda bir genel kurul toplanıyor. Her geçen gün güçlenerek devam ediyoruz. Yeni bir enerjiyle ve ilk günkü heyecanla görevimize başladık." diye konuştu.

- "Kitap piyasasının yüzde 30'a yakını korsandı"

Üstün, yayıncılık sektörünün canlı kalmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Yayıncılığımızın ve edebiyatımızın hak ettiği seviyeye çıkarılması gerekiyor. Ülkemiz dünyada yayımcılık sektörleri arasında 11. sırada önümüzdeki yıl 10. sıraya yükselmesi için çok çalışıyoruz. Yönetim kurulumuz ve istisnasız tüm üyelerimizle birlikte çok başarılı projelere imza atacağız. İlk etapta, değişiklik yapılması planlanan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle hukukçularımız bu konuyu en ince detaylarına kadar inceliyor. Telif haklarıyla ilgili çıkması ya da değiştirilmesi planlanan kanun maddeleri eksiksiz çıkmalı. Bunun için de biz elimizden geleni yapacağız."

YAYFED'in, sektördeki yayıncılara bandrol sağladığının altını çizen Üstün, "Korsan kitap, son yıllarda azaldı. Daha önce, kitap piyasasının yüzde 30'a yakını korsan kitaptan oluşuyordu. Korsan kitaptaki azalmada meslek birliklerinin, hukukçuların, özellikle Emniyet mensuplarımızın ve il denetim komisyonlarımızın payı büyük. Maalesef bu durum korsan yayıncılığın biteceği anlamına gelmiyor. Dünya dijitalleşiyor. Normal korsan biterken bu sefer dijital korsan baş gösteriyor. Yani yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan. Bunlarla da mücadele etmek gerekiyor. Hem meslek birliklerinin hem YAYFED'in üzerine düşen, bu mücadeleyi hakkıyla yerine getirmek." ifadelerini kullandı.

Münir Üstün, Türkiye'deki yayıncılık sektörünün eskiye kıyasla büyüdüğü değerlendirmesini yaparak, şunları kaydetti:

"Şimdi YAYFED'in yeni yönetiminde Erdal Karakaya, Murat Köse, Celal Musaoğlu, Mehmet Ali Çalışkan, Hakan Tanıttıran, Mustafa Karagüllüoğlu, Emrah Özpirinççi ve Mehmet Burhan Genç yer alıyor. Bizim en önemli hedefimiz ortak lisanslamayla ilgili çalışmalar yapmak. Meslek birliklerini harekete geçireceğiz ve birlikte hareket ederek bu süreci hızlandıracağız. Yayıncılığın yanı sıra müzik ve sinema sektörünü de kapsayacak olan bu sistemle, telif hakları daha sağlıklı bir şekilde savunulur hale gelecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :