Yassı çelik üretiminin önünü ithalat kesiyor

Yassı çelik üretiminin önünü ithalat kesiyor

Otomotivden beyaz eşyaya birçok sektörde yararlanılan yassı çelikte artan ithalat nedeniyle yaklaşık 19 milyon tonluk üretim kapasitesinin yarıdan fazlası kullanılamıyor- Üretim kapasitesi son 5 yılda yeni yatırımlarla yüzde 19,4 artmasına karşın toplam ü

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Otomotivden beyaz eşyaya birçok sektörde yararlanılan yassı çelikte yaklaşık 19 milyon tonluk üretim kapasitesinin yarıdan fazlası artan ithalat nedeniyle kullanılamıyor.

AA muhabirinin Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2011-2015 dönemini kapsayan 5 yılda Türkiye'nin yassı çelik üretim kapasitesi yüzde 19,4 artarak 15 milyon 750 bin tondan 18 milyon 800 bin tona yükseldi.

Üretim kapasitesindeki artışa karşın söz konusu dönemde toplam üretim yüzde 14,6 azalarak 9 milyon 707 bin tondan 8 milyon 286 bin tona geriledi. Bu dönemde kapasite kullanım oranı da yüzde 62'den yüzde 44 seviyelerine düşerken, kullanılamayan atıl kapasite 6 milyon 43 bin tondan 10 milyon 514 bin tona çıktı.

Kapasite kullanımın oranının düşmesinde özellikle ithalattaki yüksek düzeydeki artış etkili oldu. Son 5 yılda Türkiye'nin yassı çelik ithalatı yaklaşık yüzde 34 artarak 6 milyon 433 bin tondan 8 milyon 608 bin tona ulaştı. Tüketimde ithal yassı ürünlerin payı da yüzde 49'dan yüzde 52'ye çıktı.

- "Savunulabilir bir tarafı yok"

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, çelik üreticisi olan ülkelerin üretim kapasitelerini koruyabilmek için kıskanç davrandıklarını belirterek, derneğin günlük bültenlerinde sürekli çeşitli ülkelerin uyguladığı ilave damping haberleri yayımladıklarını söyledi.

Türkiye'de ise durumun farklı olduğunu dile getiren Yayan, "Yaklaşık 19 milyon ton bir yassı çelik kapasitemiz var. Buna rağmen 9 milyon tonluk ithalat söz konusu. Yassı çelik kapasitesi, hiç ithalat yapılmasa bile talebi karşılamaya yetiyor. Bu kapasiteyi atıl bırakıyoruz ve birilerinin gelip o yassı çeliği burada eğip büküp son derece sınırlı bir katma değerle yurt dışına göndermesini makul karşılıyoruz. Bunun savunulabilir bir yanı yok." dedi.

Vücut hastalandığında tedavi için ilaç verildiğini belirten Yayan, "Girdi ithalatını bir hastalık olarak kabul edersek bu anlamda ABD, Kanada, Hindistan, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin buna karşı uyguladığı koruma tedbirleri var. Biz ise 'Dur bakalım ne olacak?' diyoruz. Çelik sektörü kan kaybediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki bazı tesislerin vardiya sayılarını azalttığını ve işten çıkarmalar yaşandığını kaydeden Yayan, bu tür durumların yaşanmaması için acil tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yayan, son 3 yıldır yassı ürünlerde artan ithalatın kontrol altına alınmadığını sürekli vurguladıklarını dile getirerek, "Yassı çelik üretim kapasitesine, teknolojisine sahibiz. Ciddi yatırımlar yapmışız ama gidip elin Çinli'sini, Rus'unu memnun ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yassı çelik sektörüne ilişkin 2011-2015 dönemini kapsayan bazı temel veriler şöyle:

Yıllar20112015
Üretim kapasitesi (bin ton)15.75018.800
Kullanılamayan atıl kapasite (bin ton)6.04310.389
Yassı ürün ihracatı (bin ton)2.2982.542
Yassı ürün ithalatı (bin ton)6.4338.608
Kapasite kullanım oranı (yüzde)6244
Tüketimde ithal yassı ürünlerin payı (yüzde)48,750,5


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :