Yaşlıların Sorunları Türkiye'de Tartışılacak

Yaşlıların Sorunları Türkiye'de Tartışılacak

Yaşlıların sorunları, 200 ülke temsilcisinin katılımıyla Türkiye'de yapılacak "Dünya Yaşlanma ve Bakım Asamblesi"nde masaya yatırılacak- Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Aydın:- "Dünyada 2050 yılında 2 milyar insan yaşlanacak. Bu yaşlı nüfusa yönelik planla

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Türkiye, yaşlıların sorunlarının ele alınacağı ve 200 ülkenin temsilcilerinin katılacağı "Dünya Yaşlanma ve Bakım Asamblesi"ne ev sahipliği yapacak.

Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Kemal Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın en önemli sorunlarının, küresel ısınma ve küresel yaşlanma olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) programlarının tüm dünyaya aktarılması için sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç duyulduğunu ve Dünya Yaşlanma Konseyi'nin (DUNYAK) bu amaçla kurulduğunu anlatan Aydın, 2002'de 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi'nin Türkiye'de yapılması amacıyla çalışmalara başladıklarını aktardı.

Aydın, konseyin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde, Türkiye'de yapılması kararlaştırılan "Dünya Yaşlanma ve Bakım Asamblesi"nin, 1-5 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.

"İstanbul Küresel Yaşlanma ve Bakım Deklarasyonu"nun 10. yılının Dünya Yaşlanma ve Bakım Asamblesi'yle kutlanacağını ifade eden Aydın, öncesinde Türkiye'deki yedi bölgede yaşlanma alanında zirveler yapacaklarını vurguladı. 

Aydın, "Dünyada 2050 yılında 2 milyar insan yaşlanacak. Bu yaşlı nüfusa yönelik planlama, koordinasyon, araştırma ve en iyi uygulamaların kıtalar arası değişimi için konsey etkili rol oynayacak" dedi.

-"Yaşlanma ve Yaşlılık Bakanlığı için girişimde bulunacağız"

Aydın, Dünya Yaşlanma ve Bakım Asamblesi'ne 200 ülkeden alanda çalışmaları olan davetlilerin katılacağını, katılımcılara dünya yaşlanma ödülleri verileceğini bildirdi. 

Toplantıda, bu zamana kadar dünyada ve Türkiye'de yaşlılar için neler yapıldığı konusunun ele alınacağını ifade eden Aydın, BM Yaşlı Hakları Sözleşmesi'nin imzalanmasının önemini gündeme getireceklerini kaydetti.

Yaşlanma ve Yaşlılık Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin girişimlerde bulunacaklarını, halktan bu yönde imza toplayacaklarını belirten Aydın, birçok ülkenin de bu konuda çalışma yürüttüğünü söyledi. 

"Türkiye’yi Birleşmiş Milletler nezdinde yaşlanmanın her aşamasında küresel lider bir ülke yapmayı amaçlıyoruz" diyen Aydın, DUNYAK'ın alt birimi olan Dünya Yaşlanma Teşkilatı'nın (WAO) Ankara ofisini gelecek günlerde açacaklarını sözlerine ekledi.

 

Yaşlıların Sorunları Türkiye'de Tartışılacak

Yaşlıların Sorunları Türkiye'de Tartışılacak

Kaynak:Haber Kaynağı