Yaşlı ve engellilerin bakımı için işbirliği protokolü

Yaşlı ve engellilerin bakımı için işbirliği protokolü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deutsche Elit Akademie AG arasında, Türkiye'deki yaşlı ve engellilerin bakım hizmetlerindeki standartların, Almanya'daki standartlarla akreditasyonunu sağlayan işbirliği protokolü imzalandı

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Deutsche Elit Akademie AG arasında, Türkiye'deki yaşlı ve engellilerin bakım hizmetlerindeki standartların, Almanya'daki standartlarla akreditasyonunu sağlayan işbirliği protokolü imzalandı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bakanlık binasında gerçekleştirilen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, engelli ve yaşlı bakım alanlarında daha iyi hizmet modelleri geliştirebilmek amacıyla, Almanya'nın yetkin kuruluşlarından birisiyle protokol imzalamak üzere bir araya geldiklerini söyledi. 

 Bakanlık olarak engelli ve yaşlılara daha iyi hizmet edebilmek, "yarın kaygısı" olmadan huzurlu bir hayat imkanı sunmak için çalıştıklarını vurgulayan Gürcan, "Ülkemizde genç nüfus oranı oldukça yüksek olmakla birlikte yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki sayı ve oranı da hızla artmaktadır" diye konuştu. 

 Geleneksel aile yapısının değişime uğramasıyla yaşlılığın önemli bir sosyal sorun olarak tüm ülkelerin gündemindeki yerini almaya başladığını dile getiren Bakan Gürcan, "Biz de gelecekte doğacak sorunlara karşı önlemlerimizi bugünden alıyoruz" ifadesini kullandı.

Gürcan, geçmişte ekonomik ve sosyal yoksunluk içindekilere bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilirken, bugün bunların yanı sıra yaşlıların yaşam kalitesini artıracak hizmetlerin de verilmeye başlandığını aktararak, bu doğrultuda yaşlıların sosyal aktiviteleri için merkezler oluşturma çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti. 

- 130 huzurevinde 12 bin 181 yaşlıya hizmet veriliyor

Ulusal Yaşlanma Eylem Planı'nın 2003 yılında uygulamaya girdiğini anımsatan Ayşen Gürcan, şöyle devam etti:

"Bakanlığımıza bağlı 130 huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezinde, 12 bin 181 yaşlımıza bakım hizmeti verilmektedir. 2005'ten itibaren yaşlı ve engelli bakımı konusunda önemli adımlar attık. Gururla söylemek isterim ki bu atılan adımlarla engelli ve yaşlı bakımında önemli mesafeler katettik ve iyi bir noktaya geldik."

2022 sayılı kanun kapsamında engelli maaşı alan vatandaşların sayısının da 590 bine ulaştığını bildiren Gürcan, "Evde bakım ücreti alanların sayısı 450 bine yaklaşmıştır. Bugün, 2007 yılına göre bu hizmetlerden yararlananların sayısı 15 kat artmış, ayrılan bütçe de 102 kat artmıştır. 2013 yılı sonu itibariyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören engelli öğrencilerin sayısı, 2006 yılına göre 3 kat artış göstermiştir" şeklinde konuştu.

Engelli ve yaşlı hizmetlerinde gelinen noktayı yeterli görmediklerini, daha iyisini yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Gürcan, şunları kaydetti:

"Alman akreditasyon fizibilite ve raporlama kuruluşu olan Elit Akademie ile yapılan bu protokol, bu amaca matuftur. Bu işbirliği bize standartlarımızı, kalitemizi yükseltme, kurumsal potansiyelimizi ve kapasitemizi geliştirme imkanı sunacaktır. Engelli ve yaşlı bakımının en iyi biçimde olması, kamu özel sektör işbirliği ve dayanışmasıyla mümkündür. Bugün imzalanan protokolle, Türkiye'deki resmi ve özel engelli ile yaşlı kuruluşlarının akreditasyon sürecini başlatarak, ülkemizin bakım konusunda bölgesinde ve dünyada cazibe merkezi haline gelmesini murat ediyoruz. Amacımız, engelli ve yaşlı bakımında kalite ve yüksek standarttır. Bugün imzalanan protokolle yapacağımız işbirliğiyle bunu yakalayacağımıza inanıyorum."

- "Bizde de yaşlı bakımı büyük bir sorun"

Deutsche Elit Akademie AG Başkanı Rudiger Schilke de Almanya'da ileri eğitim ve araştırma alanlarında faaliyet  gösteren bir eğitim kurumu olduklarını ifade etti. 

Üniversiteler, devlet kurumları ve özel sektörle işbirliği yaptıklarını anlatan Schilke, "Burada bizim için en önemli nokta bir ağ oluşturmak ve Türkiye'deki sorunları tespit edip, bu sorunu Almanya'daki en iyi uzmanlarla çözmektir. Türkiye'de de yaşlılara refakat ve bakım noktasında bir sorun olduğunu tespit ettik. Bizde de yaşlı bakımı büyük bir sorun. Almanya bu konuda tek başına başarılı değil. Bu nedenle de tüm Avrupa'ya yayılarak bir ağ oluşturup, bu soruna çözüm getirmek ve Türkiye'nin de bu çözümün bir parçası olmasını istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Rudiger Schilke ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Vekili Ebubekir Şahin, işbirliği protokolünü imzaladı.

- "Türkiye Fizibilete Raporu" hazırlanacak

Deutsche Elit Akademie AG'nin bakım kurumlarında incelemelerde bulunarak hazırlayacağı "Türkiye Fizibilet Raporu", Alman bakım sigorta sistemine kabul ettirilecek.

Protokol aynı zamanda, 40 yıl önce Almanya'ya giden ve bakıma muhtaç duruma gelen Türk vatandaşlarının sağlık sigortalarının yanında, bakım sigortalarının da Almanya tarafından ödenmesini sağlayacak.

Alman ve Türk vatandaşlarının ilave para vermeden sigorta sistemi ödemelerinin yapılmasını da hedefleyen protokolle, Almanya'daki huzurevlerinde kalanların Türkiye'deki resmi ve özel huzurevlerinden yararlanmalarının da yolu açılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı